Burgemeester moet in Weert gaan wonen

De gemeenteraad van Weert heeft een motie van afkeuring aangenomen tegen burgemeester Majoor omdat hij niet in Weert wil komen wonen. `De burgemeester hoeft geen verantwoording af te leggen over waar hij slaapt.'

Burgemeester C. Majoor van Weert is door zijn gemeenteraad berispt. De raad heeft een motie van afkeuring tegen de PvdA-burgemeester aangenomen omdat hij nog steeds niet met zijn gezin in Weert woont. De coalitiepartijen PvdA, CDA en de Werknemerspartij die de motie indienden vinden dat de `eerste burger' ,,in de plaats van ambtsbediening moet wonen en met zijn gezin deel moet uitmaken van de plaatselijke samenleving''.

Hoe zit dat?

,,Sinds ik twee jaar geleden burgemeester van Weert werd, ben ik binnen de gemeente op zoek geweest naar een passende woning voor mijn hele gezin. Maar het aanbod voldeed niet aan wat ik zocht. Toen ik een jaar geleden de ambtswoning kon kopen van toen ik nog burgemeester van Meerssen was, heb ik dat gedaan. We woonden daar nog steeds en huurden het tot dan toe. Sindsdien heb ik uitgekeken naar een huurwoning voor mezelf in Weert en besloten dat mijn vrouw en kinderen in Meerssen zouden blijven wonen.''

Is het huurhuis dat u inmiddels in Weert gevonden heeft niet een theoretisch zoethoudertje voor de Weertse burgers, terwijl u in de praktijk in Meerssen blijft wonen?

,,Ik vind het niet netjes om iemand te vragen hoeveel nachten hij waar doorbrengt. Ik hoef als burgemeester volgens mij geen verantwoording af te leggen over waar ik slaap.''

Maar ik kan me voorstellen dat u naar Meerssen rijdt, want hoeveel kilometer ligt dat van Weert?

,,Een half uur rijden. Dat zou goed kunnen, maar nogmaals, het lijkt me voor de gemeente niet belangrijk waar ik slaap. Maar de meubels staan klaar en ik zal op regelmatige basis gebruik maken van de woning in Weert.''

Is dat nu nog niet het geval?

,,Nee, de vorige eigenaar is er nog niet uit. Officieel zou ik de woning per 1 juni krijgen, maar nu moet de vorige bewoner er met een kort geding worden uitgezet.''

De raad heeft een motie van afkeuring aangenomen, maar daar zijn geen consequenties aan verbonden. Wat zegt het dan?

,,De raadsleden zijn teleurgesteld en dat hebben ze hiermee geuit. Ik begrijp het wel en ik deel die teleurstelling zelfs tot op zekere hoogte. Ik wilde heel graag in Weert wonen, maar het is niet gelukt. Inmiddels zijn de omstandigheden zo dat we niet meer proberen om met het hele gezin naar Weert te verhuizen.''

U zou klemmende privéredenen genoemd hebben.

,,En die houd ik privé. Als je iets over private dingen zegt, wordt dat altijd zo opgeblazen. Ik zou gaan scheiden en een vriendin hebben.''

Denkt u dat het na deze motie weer goed komt tussen u en de raad?

,,Daar heb ik alle vertrouwen in. Behalve op dit punt is er geen onenigheid geweest.''

    • Nelleke van der Heiden