Bridgevrouwen dankzij moppertirade naar zilver

Het Nederlands vrouwenteam is gisteren tweede geworden op het Europees kampioenschap bridge in Tenerife. Het resultaat hield tevens kwalificatie in voor het wereldkampioenschap dat in oktober wordt gehouden in Bali. Op het EK in Tenerife won Engeland het goud bij de vrouwen, hoewel de onderlinge wedstrijd tegen Nederland met klein verschil werd verloren. Coach Chris Niemeijer: ,,Ik ben heel blij. Het is voor het eerst sinds 1991 dat we weer op het podium staan.''

De coach vergat in zijn zenuwen dat verleden jaar nog zijn team in Hamilton op Bermuda de Venice Cup veroverde, de wereldtitel bij de vrouwen. Het Nederlands open team verspeelde zijn laatste kansen met opnieuw tegenvallende uitslagen. Met nog een wedstrijd te gaan lijkt alleen een plaats in de top tien het hoogste haalbaarbare. Italië heeft de beste papieren voor goud. Voor de Nederlandse vrouwen was de een na laatste wedstrijd tegen aartsrivaal Oostenrijk cruciaal. Het treffen werd live uitgezonden in de demonstratiezaal, waar de vele toeschouwers getuige waren van een enerverende strijd. De toon werd gezet op het allereerste spel, waarop het Oostenrijkse paar, Erhardt-Terraneo, bleven steken in een deelscore, terwijl het slem was. Op de andere tafel boden en maakten Van der Pas-Vriend zonder moeite klein slem in sans. De temperamentvolle Maria Erhard, in goede doen toch een van `s werelds sterkste vrouwelijke bridgers, had het niet meer. Ze begon aan een moppertirade tegen haar partner die pas ophield toen het laatste spel klaar was.

Psychologisch gezien was dit het mooiste wat de Nederlandse tegenstanders, Jet Pasman en Anneke Simons, kon overkomen. Erhardt had haar emoties niet meer in bedwang en liet zich, na een gewaagd bod op grote hoogte van Simons, gewillig de afgrond induwen. Het resulaat werd nog beter toen Van der Pas-Vriend beheerst het laatst maakbare contract hadden opgezocht. Nederland won met 18-12 en kon zich veroorloven de laatste wedstrijd tegen Kroatië vrijuit te spelen. Het eerste wat de vrouwen daarna deden was zich omkleden. Sinds het begin van hun opmars, die vier dagen geleden begon, hadden zij dezelfde kleren aangehouden.

    • Jan van Cleeff