Bankieren tegen de klippen op

Merrill Lynch ging deze week op Wall Street hard onderuit na een onverwachte winstwaarschuwing. Het effectenhuis rekent op een slappe zomer.

Is de lange, droge zomer begonnen voor de zakenbanken van deze wereld? Afgelopen woensdag schokte effectenhuis Merrill Lynch de financiële markten met een winstwaarschuwing. De zakenbank verwacht dat de winst over het tweede kwartaal met 50 procent zal dalen. Het aantal arbeidsplaatsen brengt het effectenhuis terug met 3.300 werknemers, zo'n 5 procent van het totaal. De onheilstijding veroorzaakte woensdag een val van het aandeel met bijna 12 procent en trok daarmee andere financiële waarden als American Express, JP Morgan Chase en Citigroup naar beneden.

Merrill Lynch voorspelde dat de huidige marktomstandigheden een negatieve invloed zullen hebben op in het bijzonder de handel in aandelen en obligaties. En op herstel in het derde kwartaal hoeft de buitenwacht vooralsnog ook niet te rekenen, zo voegde de bank er meteen aan toe.

Een campinghausse op de aandelenmarkten in juli en augustus zit er naar verwachting niet in. Andere zakenbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley waren Merrill Lynch vorige week al voor gegaan met winstdalingen over het tweede kwartaal van 20 procent. Alleen kennen deze twee banken een gebroken boekjaar, waardoor het tweede kwartaal afloopt in mei. De uitermate magere maand juni zit nog niet in de cijfers van de twee verdisconteerd.

Banken in de oude wereld, zoals ABN Amro, sluiten hun tweede kwartaal pas dit weekeinde af. Zij moeten dus eveneens de maand juni - vooralsnog de slechtste maand van het jaar- meetellen. Moeten beleggers op het Damrak nu het ergste vrezen voor ABN Amro?

De grootste bank van Nederland profileert zich graag als zakenbank, maar moet het voorlopig hebben van zijn retail-activiteiten. Volgens analisten is investmentbanking slechts verantwoordelijk voor `tien procent van de business'. ,,ABN Amro is actief in die sector met emissies en beursintroducties. Die markt ligt volledig stil. Maar er wordt nog steeds goed geld verdiend met het plaatsen van obligaties van bij voorbeeld telecombedrijven'', zegt een analist.

Voor de bank is het tevens een meevaller dat overnames uit 2000 dit jaar volop gaan meetellen. In november kocht ABN Amro voor 2,75 miljard dollar (7,1 miljard gulden) de Michigan National Corporation.

De vraag is of ABN Amro volgende maand eveneens met een rigoureuze winstwaarschuwing komt. Mogelijk niet. De bank heeft sowieso voor dit jaar geen concrete voorspelling gedaan. Dan valt er weinig bij te stellen.

    • Philip de Wit