Ze ruiken naar de Zaan

JOHAN KIEVIET, DE schrijver van Dik Trom, was eigenlijk een strenge meester. Toen een juffrouw op zijn school een keer buiten had gezwommen, zei hij boos: ,,Je stinkt naar Zaan.'' Hij vond dat vrouwen niet moesten zwemmen. Thuis gooide hij op een dag voor de lol alle borden stuk. Hotze de Roos, schrijver van de Kameleon, was bang voor water. Hij had niet eens een eigen boot. En Dick Laan, schrijver van Pinkeltje, werd kwaad als je zei dat Pinkeltje een kabouter is.

Dat staat in het boek Gouden Daden. Dat boek gaat over vier beroemde kinderboekschrijvers die ooit in de Zaanstreek hebben gewoond: Kieviet, De Roos, Dick Laan en Cor Bruijn. Het boek is gemaakt omdat Zaanstad de eerste Hotze de Roosprijs heeft uitgereikt. Die prijs werd door de Nederlandse Kinderjury gegeven aan Joanne Rowling van Harry Potter. Ook is er een tentoonstelling van de kinderboekschrijvers in Zaanstad. Gouden Daden staat vol met mooie oude kleurenplaatjes. Vooral van Dik Trom en de jongens van de Kameleon. Om de kaft zitten ook kaarten met plaatjes uit die boeken die je versturen kan (zie afbeelding).

In het boek staat ook Cor Bruijn. Hij is eigenlijk niet beroemd meer. Bruijn schreef kinderboeken over een vissersjongen die Keteltje heet. Zijn vader is een visser die 's nachts de palingen van andere vissers steelt. Daarbij verdrinkt hij. Grote mensen kennen Cor Bruijn misschien van het boek Sil de strandjutter. Ook daarin verdrinken mensen.

Dik Trom, Kameleon, en Pinkeltje hebben veel gemeen. Ze zijn Nederlandse helden die wel eens grappige rotstreken uithalen, maar die toch een hart van goud hebben. Dik Trom steelt bijvoorbeeld appels, rijdt achterstevoren op een ezel en stopt jonge poesjes in het vuur. Maar hij neemt het ook voor een zielige heks en voor het blinde buurmeisje. Miljoenen kinderen kopen hun boeken en houden veel van ze. Terwijl de grote mensen ze eigenlijk stom vinden. Die vinden de boeken lelijk geschreven. Ook vinden ze Dik Trom, Sietse en Hielke te braaf of juist te klierig. Er zijn nog steeds veel kinderboeken die grote mensen slecht vinden, maar die kinderen heel mooi vinden. Daarvoor is de Hotze de Roosprijs.

`Gouden Daden' is een uitgave van de gemeente Zaanstad. Inl. afd. Voorlichting 075 - 6552418

    • Wilfred Takken