Westen prijst moedige stap van Servië

Westerse leiders hebben met instemming gereageerd op de overdracht gisteren van de voormalige Joegoslavische president aan het oorlogstribunaal in Den Haag. Zij prezen het besluit van de Servische regering.

De Amerikaanse president George Bush liet in een communiqué weten de overdracht van Miloševic door de Servische regering aan het tribunaal toe te juichen. ,,Deze erg belangrijke stap waarborgt dat Miloševic eindelijk terecht kan staan voor zijn oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.''

Ook uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië kwamen instemmende reacties. Alom werd de Servische regering geprezen voor haar moedige besluit. Daarentegen noemde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, de overdracht vanmorgen een bedreiging voor de stabiliteit van Joegoslavië.

Premier Kok sprak vanmorgen van ,,een historisch moment en uitzonderlijke gebeurtenis''. Hij werd gisteravond kort na acht uur, twee uur nadat het nieuws bekend was geworden, op de hoogte gebracht van de komst van Miloševic naar Schevingen. ,,De operatie verliep vlekkeloos. Nederland was goed voorbereid'', aldus Kok.

Hoofdaanklager Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal sprak via haar woordvoerder van ,,een belangrijke mijlpaal voor de internationale strafrechtspleging''. Hij zei dat de overdracht van Miloševic niet het einde van een proces is. Integendeel, nu moet veel werk worden verzet om de berechting van Miloševic ,,tot een goed einde te brengen''.

Ook uit andere landen kwam bijval voor de onverwachte interventie door de Servische regering. De leiders van de voormalige Joegoslavische deelrepublieken Kroatië en Slovenië reageerden verheugd. De Kroatische president Stipe Mesic, de laatste president van de Joegoslavische federatie voordat deze in 1991 uiteenviel, zei ,,geen traan te laten'' om Miloševic' lot en bereid te zijn tegen hem te getuigen. ,,In 1991 heb ik hem al voorgehouden dat we elkaar voor de rechter terug zouden zien. Ik ben er blij mee.''