Wel koffie, geen internet

Slobodan Miloševic wordt in de gevangenis aan de Pompstationweg in Scheveningen net zo behandeld als de 38 andere verdachten van het VN-tribunaal die daar zijn opgesloten – niet strenger, niet soepeler. Hij heeft een cel van vijftien vierkante meter met bed, bureau, kleerkast, boekenkast, douche, wc, wasbak, koffiezetapparaat, radio en televisie.

Hij kan naar de Nederlandse, Servische, Bosnische en Kroatische kanalen kijken, maar niet naar CNN. Hij mag er zijn eigen computer neerzetten, maar krijgt geen internet. Hij mag ook niet telefoneren. 's Morgens om half negen gaat zijn cel open, hij mag eruit tot twaalf uur. Tot één uur luncht hij in zijn cel, daarna mag hij er weer uit tot het avondeten, tussen vijf en zes. De directeur van het VN-blok van de Scheveningse gevangenis, de Ier Tim McFadden, zei vorig jaar tegen deze krant dat de gevangenen verdachten, en geen veroordeelden, zijn en dat hij hun een `menswaardig bestaan' wil geven. ,,In Nederland zou nooit worden geaccepteerd dat voorarrest tweeëneenhalf of drie jaar duurt. Ze zitten ver van huis, ze verstaan de taal niet, het eten is niet wat ze gewend zijn.''

Miloševic mag alle dagen bezoek ontvangen, van maandag tot en met zaterdag van negen tot kwart voor vijf, op zondag van negen tot half twaalf. Als zijn vrouw komt, mag hij zich met haar afzonderen in een family room. Bewakers volgen door een glazen wand wat daar gebeurt, maar het geluid staat uit. En als de liefde wordt bedreven, zegt McFadden, kijken ze de andere kant uit. ,,Het is hier geen peepshow.'' Een van de verdachten heeft in de gevangenis bij zijn vrouw een kind verwekt. Miloševic kan een uur per dag buiten sporten. Er is een bibliotheek met kranten en tijdschriften. Er is een zaal waar hij met de andere gevangenen kan sporten. Bosniërs, Serviërs en Kroaten worden niet apart gehouden. De gevangenen kunnen voor zichzelf koken als ze er zin in hebben en kunnen piano spelen, of gitaar, of accordeon. Miloševic kan iedere dag naar de huisarts. Een psycholoog en een psychiater zijn op afroep beschikbaar.