Vlaams Blok ontsnapt aan vervolging

De correctionele rechtbank in Brussel heeft zich vanmorgen `onbevoegd' verklaard in een proces tegen drie stichtingen, verbonden aan het Vlaams Blok. Antiracisme-organisaties hadden het proces vorig jaar aangespannen. Zij vonden dat de stichtingen namens het Blok racisme predikten en daarmee de wet schonden. Een veroordeling had kunnen leiden tot stopzetting van staatssubsidie en een partijverbod. De rechter liet geen spaan heel van het Vlaams Blok, ,,dat mensen aanzet tegen de openbare orde''. Blok-kiezers noemde hij ,,medeplichtigen''. Maar over zo'n ,,politiek misdrijf'' mag alleen een juryrechtbank oordelen, vond hij. Een dergelijk proces kan alleen door het openbaar ministerie worden aangekaart. Dat is in België, anders dan in Nederland, nog nooit gebeurd.