Uitlevering leidt tot crisis in Joegoslavië

De Joegoslavische regering verkeert in een diepe crisis na de uitlevering van Slobodan Miloševic aan het VN-tribunaal. De ex-president is gisteravond overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen.

De Servische regering besloot gisteren na een spoedzitting Miloševic direct uit te leveren. Slechts een van de veertien ministers en staatssecretarissen stemde tegen. De regering negeerde daarmee een besluit van eerder op de middag van het Constitutionele Hof, dat het regeringsdecreet over de uitlevering van Miloševic en andere oorlogsmisdadigers opschortte. Gedurende die tijd mocht niemand worden uitgeleverd, zo zeiden de rechters.

De Servische premier Zoran Djindjic legde die uitspraak naast zich neer. Hij hekelde de rechters van het Constitutionele Hof, die zijn benoemd door Milosevic. ,,Het besluit is van nul en gener waarde. ,,Deze mensen hebben ons land op de rand van de afgrond gebracht. Ze hebben geen recht te beslissen over de uitspraken van de Joegoslavische regering.'' Een partijgenoot van de Servische premier omschreef de rechters als de `communistische kliek van Miloševic'. De rechters dreigden, zo zei de premier, met hun uitstel ,,het land te vernederen.''

Djindjic ging verder: ,,De regering van Servië heeft vandaag het besluit genomen (Miloševic over te dragen) op basis van artikel 135 van de grondwet van Servië en artikel 16 van de grondwet van Joegoslavië voor de uitvoering van de verplichting tot samenwerking met het Tribunaal. Het besluit wordt onmiddellijk van kracht.'' Hij maakte er geen geheim van dat het besluit te maken heeft met de grote donorconferentie voor Joegoslavië, vandaag in Brussel. Het besluit is genomen om ,,het Servische belang te dienen''. Niet samenwerken met het tribunaal zou ,,onoverzienbare negatieve gevolgen'' hebben gehad voor Servië en de toekomst van Servië. Het besluit tot uitlevering was moeilijk ,,maar het enig juiste'', aldus de Servische premier.

De president van Joegoslavië, Vojislav Koštunica, toonde zich later woedend over het besluit de uitspraak van het hof niet af te wachten. In een toespraak op de staatstelevisie, rond middernacht, zei hij: ,,De uitlevering van Miloševic is niet legaal. De maatregel van het Constitutionele Hof had moeten worden gerespecteerd.'' Hij verweet Djindjic en de zijnen gebruik te maken van de `meest ondemocratische' methoden van Miloševic zelf.

Ook de Socialistische Volkspartij (SNP) van Montenegro, die in de Joegoslavische regeringscoalitie zit, keerde zich scherp tegen de uitlevering. De SNP, een voormalige bondgenoot van Miloševic, had eerder de behandeling van een uitleveringswet geblokkeerd in het Joegoslavische parlement, waarna de regering het decreet had uitgevaardigd. ,,We blijven op ons standpunt staan'', verklaarde de leider van de SNP. Predrag Bulatovic, na de uitlevering. ,,Dit betekent het einde van de coalitie.''

Daarmee heeft Joegoslavië een minderheidsregering die in het parlement makkelijk ten val kan worden gebracht. Gebeurt dat, dan kunnen op korte termijn vervroegde verkiezingen volgen. Het is niet waarschijnlijk dat president Koštunica en premier Djindjic na hun zeer felle aanvaring nog gezamenlijk zullen optrekken. De huidige coalitie van achttien voormalige oppositiepartijen, onder de naam DOS, valt dan uit elkaar .

    • Yaël Vinckx