Swissair trekt de beurs voor Sabena

Swissair Group is alsnog bereid geld te steken in de noodlijdende Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, waarvan de Zwitsers 49,5 procent bezitten.

Topman Mario Corti van Swissair zei gisteren voor de Vlaamse tv-zender VTM dat de ,,kloof'' met de Belgische staat snel kan worden gedicht. Een woordvoerder van minister Daems (Overheidsbedrijven) verwelkomde Corti's uitspraak, maar onderstreepte dat van Swissair ,,een groot engagement'' nodig is om Sabena van een ,,levensvatbare toekomst'' te verzekeren.

Swissair Group staat onder zware druk van de Belgische overheid, die met procedures dreigt. Het gaat volgens regeringskringen in Brussel niet meer alleen om contractbreuk van de Zwitsers, die zich verplichtten hun aandeel tot 85 procent uit te breiden. De Belgische staat (meerderheidsaandeelhouder) zou ook `wanbeleid' willen aanklagen. Eerder deze week deed Swissair Group in een vergelijkbare zaak een aanbod van twee miljard Franse franc aan de noodlijdende dochter AOM-Air Liberté onder de conditie dat er geen procedures komen.

Corti maakte gisteren duidelijk dat Swissair Group van het contract over de meerderheidsparticipatie af wil. ,,In ruil willen we een inspanning doen voor Sabena. Daar gaat het nu over'', aldus topman Corti. Het Zwitserse geld voor Sabena is nodig, omdat een kapitaalinjectie van alleen de Belgische staat op bezwaren van de Europese mededingingsautoriteiten zou stuiten.

Sabena staat nu voor de tweede herstructurering van dit jaar. Daarvoor is 40 miljard frank (ruim 2 miljard gulden) nodig. De helft kan komen uit de verkoop van Sabena's profijtelijke onderhouds- en cateringbedrijven.

Volgens het plan van de nieuwe Sabena-topman, Müller, afkomstig van Lufthansa, moet Sabena zich weer op Europa en Afrika concentreren. Ofwel: minder en kleinere toestellen. Van de 12.000 arbeidsplaatsen bij de luchtvaartmaatschappij zouden er 1.200 tot 1.700 moeten verdwijnen.

ACHTERGRONDpagina 12