SUBSIDIE-INFUUS

Nederland heeft ondernemers nodig. Ondernemers nemen risico's. Als het misgaat draaien zij zelf voor de gevolgen op. Boeren, de categorie ondernemers waarmee Brinkhorst te maken heeft, hebben volgens de minister van Landbouw weinig kaas hiervann gegeten. Ze hebben veertig jaar ,,aan de subsidietrog gelegen'', zo zei de minister deze week.

De minister maakt zich zorgen over de landbouwsector, maar ook elders waren deze week alarmerende signalen te horen. Casemavoorzitter Henk de Goede bijvoorbeeld vindt dat televisiekijken een paar gulden duurder zou moeten worden. Dat geld kan de dochter van France Telecom dan gebruiken om digitale televisie te financieren.

De Goede heeft vastgesteld dat in Nederland bijna niemand belangstelling heeft voor digitale televisie. Dus heeft Casema meer geld nodig om de dienst te ontwikkelen. Logisch? Concurrent UPC vindt van wel. De kabelmaatschappij zucht onder de enorme en riskante investeringen die zij de laatste jaren heeft ondernomen op kosten van aandeelhouders en schuldfinanciers. Nu die partijen de kraan hebben dichtgedraaid, is de televisiekijker misschien een alternatieve bron van inkomsten.

Wie volgt? De Opta gaf het noodlijdende KPN gisteren een gratis steuntje in de rug met zijn pleidooi voor hogere telefoontarieven. Na E-Plus en veilingen van licenties gaat KPN misschien wel mobieltjes produceren. En Frans Koffrie van Buhrmann kan gaan lobbyen voor een minumprijs van een gulden per stuk voor zijn paperclips. Ter financiering van zijn plannen in e-commerce.

    • Michiel van Nieuwstadt