Schisma in top Laurus, Stuyts `ziek'

Bij supermarktconcern Laurus is een conflict ontstaan tussen topman Ole van der Straaten en Peter Stuyts, het enige directie-lid uit de supermarkt-branche. Stuyts heeft ,,zich ziek gemeld'', aldus Laurus.

Stuyts was verantwoordelijk voor ,,het uitrollen'' van de nieuwe Konmar-supermarkten. Van der Straaten neemt de taken van Stuyts ,,tijdelijk'' over, aldus de woordvoerder, die verder niet wil ingaan op de situatie. Aanleiding voor het conflict zijn volgens waarnemers de kritische uitlatingen van Stuyts in het vakblad Distrifood drie weken geleden. Over de nieuwe supermarktformule Konmar zei hij: ,,We zijn goedkoper dan Edah, maar laten dat onvoldoende zien''. Over verse producten – een prioriteit van Konmar – zei hij ,,de winkel is niet lekker genoeg''. Laurus noemde zijn uitspraken ,,onhandig en voorbarig'' want de nieuwe Konmar bestond pas drie weken. Nu zegt de woordvoerder dat Van der Straaten over twee weken, als de 100ste Konmar open is, zich zal uitspreken over de omzet. In totaal komen er 800 Konmars.

Tijdens de grootscheepse reorganisatie hebben al meer hoge managers Laurus verlaten. In april vertrok David Kodde als financiële topman, drie maanden nadat hij C&A had verruild voor Laurus. In een reorganisatie, aldus Kodde, staat ,,iedereen in de directie onder druk''. Er is dan ,,geen tijd om problemen op te lossen rondom karakterverschillen en uiteenlopende managementinzichten''. Ook president-commissaris Ton Risseeuw vertrok eind maart, officieel omdat de raad van commissarissen is ingekrompen net als het bedrijf. Tegen bekenden verklaarde hij dat hij ,,alleen commissaris wil zijn op plekken waar ze naar me luisteren''. Van der Straaten maakte carrière bij voedingsconcern Unilever en heeft drie Unilever-managers op belangrijke posten bij Laurus benoemd. De enige oude Laurus-man was Stuyts die te boek staat als een ,,echte supermarktman''.

Van der Straaten trad vorig jaar aan en besloot de acht supermarktformules te schrappen en met één formule, Konmar, te concurreren met Albert Heijn. Er zijn 700 banen geschrapt. Albert Heijn is inmiddels begonnen met het vernieuwen van zijn supermarkten. Dinsdag is daarvan de presentatie.

    • Frederiek Weeda