PvdA blokkeert fouilleerwet

Het is onzeker of de Tweede Kamer volgende week instemt met een wetsvoorstel dat burgemeesters het recht geeft een buurt af te sluiten en alle daar aanwezige mensen te laten fouilleren. De PvdA wil dat burgemeesters vooraf toestemming krijgen van hun gemeenteraad. De meeste andere Kamerfracties nemen genoegen met toestemming achteraf. De PvdA overweegt daarom tegen het wetsvoorstel te stemmen. In dat geval krijgt het wetsvoorstel slechts steun van 75 van de 150 Kamerleden.

Tot gisteren leek het voorstel, dat is ingediend door Kamerlid Van de Camp (CDA), steun te krijgen van een Kamermeerderheid, inclusief de PvdA.

Minister Korthals (Justitie) raadt het wetsvoorstel af, omdat Van de Camp geen toetsing door de rechter heeft opgenomen. Wel heeft Van de Camp een aantal andere voorwaarden opgesomd, zoals overleg met de politie en toestemming van de officier van justitie. Ook moet de gemeenteraad een verordening hebben aangenomen die de burgemeester deze nieuwe bevoegdheid geeft.

De rol van de gemeenteraad vormt een struikelblok voor de PvdA. Een Kamermeerderheid wil dat de gemeenteraad achteraf toestemming geeft, zodat burgemeesters in noodsituaties snel kunnen handelen, maar PvdA-woordvoerder Kuijper vindt dit ,,te ver'' gaan.