PROCUREURLAPJES MET MOSTERDSAUS

Voor de saus in dit recept heb ik Adriaans honing-kruidenmosterd gebruikt. Jaren geleden heb ik zijn winkel in Maastricht ontdekt en sindsdien ben ik fan van zijn kunst van het mosterd- en azijnmaken. Gelukkig hebben wij goede vrienden in Maastricht die ons regelmatig bezoeken en dan verschillende smaken mosterd meenemen (Lillian, ik heb nog maar twee potjes!).

Verhit 30 gram van de boter in een zware pan op een matig vuur. Doe er de plakken prei in en bak die in een paar minuten zacht maar niet bruin. Voeg 1 eetlepel calvados en toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de tijm toe en laat het mengsel tot eenderde inkoken. Giet er de bouillon over en laat het mengsel circa 5 minuten krachtig koken tot het tot de helft ingekookt is. Voeg de slagroom en mosterd toe en laat onder regelmatig roeren koken tot de saus dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Verwijder het laurierblad en de tijm en passeer de saus door een fijne zeef. Breng op smaak met zout en peper. (U kunt de saus een aantal uur van tevoren maken.)

Verhit 50 gram boter in een grote koekenpan op een matig vuur en leg er de plakken appel in. Sprenkel er de rest van de calvados en het citroensap over en bestrooi met zout en peper. Bak de appels in circa 10 minuten gaar. Schep ze met het vocht uit de pan en doe in een mooie schaal. Dek die af en houd alles warm in een lauwe oven.

Verhit de laatste 20 gram boter in dezelfde pan op een matig tot middelhoog vuur. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg de lapjes naast elkaar in de hete boter. Bak ze in 10 tot 15 minuten gaar. Neem ze uit de pan en leg ze op de plakken appel. Giet de saus in de hete koekenpan en laat op een hoog vuur doorwarmen en zo nodig nog een beetje inkoken. Schep de saus over het vlees en de appel en dien op.

    • Kim Maclean