Prins Bernhard begint de dag met een biertje

Prins Bernhard viert vandaag zijn negentigste verjaardag. In openhartige vraaggesprekken vertelt hij over zijn gezondheid en die van prinses Juliana.

Met prins Bernhard gaat het uitstekend, prinses Juliana verkeert in hulpbehoevende conditie. Het blijkt vandaag, in menig opzicht, uit enkele vraaggesprekken met de prins ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag.

,,Het geheugen [van prinses Juliana] is, kun je zeggen, nul'', zegt prins Bernhard in een gesprek met Maartje van Weegen dat de NOS vanavond uitzendt. Het is de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie publiekelijk uitspraken doet over de gezondheid van prinses Juliana. De Rijksvoorlichtingsdienst doet hierover geen mededelingen meer sinds de prinses in februari 1999 per `open brief' heeft aangegeven dat zij zich volledig terugtrok uit het openbare leven.

In De Telegraaf van vanmorgen meldt prins Bernhard dat prinses Juliana ,,nu 24 uur per dag verzorging'' krijgt. Na een operatie in mei 1998, als gevolg van een gebroken rechter heup, is vooral haar geestelijke conditie sterk achteruitgegaan. Inmiddels ,,herkent zij mensen vaak niet meer'', aldus de prins. ,,Maar toen Alexander en Máxima naar haar toegingen om over hun verloving te vertellen, reageerde ze weer prima op het woord verloving. Dat was prachtig.''

Prins Bernhard (Jena, 1911) ,,krabbelt langzaam weer op na de laatste operatie'', zegt hij in een vanmorgen uitgezonden radiogesprek. In totaal is de prins in zijn leven 76 keer geopereerd. De prins toont zich nog altijd een levensgenieter, die de dag begint met een glas bier bij het ontbijt en de smaak van roze champagne en witte wijn op waarde weet te schatten. ,,Ik heb een enorme wil om te leven'', meldt hij in het tv-gesprek van vanavond. Zowel in de winter van '94/'95 als vorig voorjaar werd voor het leven van de prins gevreesd. Zelf toont hij zich hierover laconieker. ,,Ik heb nooit gedacht (...) dat ik dood ging. Dan komt wel de familie afscheid nemen. Die zien de zaak een beetje serieuzer dan ik.'' De prins heeft, zegt hij ,,dingen die ik graag nog wil afmaken en verder wil zien''.

Tot de activiteiten van de prins behoort zijn inzet voor natuurbeschermende projecten. Met een Zuid-Afrikaanse vriend heeft de prins een stichting Peace Parks Foundation opgericht, die grensoverschrijdende natuurparken wil opzetten in landen die met elkaar in conflict zijn. De hoop van de prins is erop gericht dat een dergelijk park tot stand komt op de grens van Noord- en Zuid-Korea.

Afgelopen woensdag hebben ruim tweeduizend oud-militairen in de tuin van paleis Soestdijk een eerbetoon aan prins Bernhard gebracht ter gelegenheid van zijn 90-ste verjaardag. De prins sprak hier de wens uit dat hij ook zijn volgende lustrum, in 2006, op deze wijze zou willen vieren. In ieder geval hoopt hij volgend jaar op Bevrijdingdag weer de parade van oud-strijders in Wageningen af te nemen. Dit jaar ging deze manifestatie niet door als gevolg van de MKZ-crisis.

Prins Bernhard spreekt vandaag warme woorden over Máxima Zorreguieta, de verloofde van prins Willem-Alexander. Hij noemt haar ,,een fantastisch mens'' en hij heeft ,,geprobeerd haar een beetje te troosten (...) toen dat met haar vader speelde''. Bij de eerste kennismaking heeft prins Bernhard op Soestdijk nog met Máxima ,,een stukje tango'' gedanst. ,,Zij kan dat heel goed, met haar Argentijnse achtergrond.''