Mobiele telefoons bedreigen gorilla

GORILLA'S EN ANDERE zeldzame dieren in het Afrikaanse oerwoud worden met uitsterven bedreigd doordat zoveel mensen een mobiele telefoon of computer willen hebben.

De bedreigde dieren hebben de pech dat ze wonen in een streek waar iets bijzonders in de grond zit: coltan. Dat is een soort metaal in steen dat nodig is voor de chips in mobiele telefoons en computers (ook spelcomputers). Zonder coltan geen draagbare telefoon of Playstation. Vandaar dat de prijs van dat spul enorm is gestegen. Een kilo coltan kost nu 2000 gulden, en kostte een paar jaar geleden nog 100 gulden. Vandaar dat handelaren en boeven daar nu druk op zoek zijn naar coltan. Ze gaan niet zachtzinnig te werk. Ze stropen de oerwouden af. Ze schieten op elkaar in de race om het eerst het spul te vinden. Ze willen zo snel mogelijk veel geld verdienen. Dat coltan in dierenreservaten zit, kan ze niks schelen.

Gorilla-beschermers in Londen, van het Diane Fossey Gorilla Fund, hebben deze week dinsdag alarm geslagen. Apendeskundige Ian Redmond van het fonds denkt dat het aantal oostelijke laaglandgorilla's in het Kahuzi Biega Nationalpark in Congo in Afrika afgenomen is van 8000 dieren tot duizend, de afgelopen tien jaar. Dat komt volgens hem vooral door het zoeken naar coltan. Ook chimpansees lopen gevaar. Want de coltan-zoekers vernielen met hun graafmachines niet alleen de leefruimte van de dieren. Ze hebben ook honger, en schieten zeldzame dieren, van gorilla's tot olifanten, dood om ze op te eten.