Miloševic dinsdag voor VN-tribunaal

Slobodan Miloševic, de ex-president van Joegoslavië die gisteren door de Servische regering is overgedragen aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag, wordt dinsdag voorgeleid.

Dat heeft een woordvoerder van het tribunaal vanmiddag laten weten. Miloševic moet terecht staan voor massamoord en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Kosovo. De aanklacht zal zeker worden uitgebreid.

Vannacht om kwart over één werd Miloševic – de handboeien om – per helikopter afgeleverd in de Scheveningse strafgevangenis. Buiten de muren begroetten enkele tientallen mensen zijn komst met applaus. Zijn eerste nacht hier heeft Miloševic in goede gezondheid doorgebracht, zo liet een woordvoerder van het tribunaal weten.

In Belgrado protesteerden vierduizend aanhangers van Miloševic gisteravond woedend tegen de overdracht. Ze molesteerden buitenlandse tv-ploegen en riepen leuzen als `Verraad!', `Opstand!' en – doelend op de Servische premier – `Doodt Djindjic', maar het kwam niet tot incidenten. Miloševic' vrouw zei dat haar man is ontvoerd. Zijn dochter zei dat de overdracht bewijst dat Servië wordt geregeerd door ,,zigeuners, joden en Turken – iedereen behalve Serviërs'.

Aan de insluiting van Miloševic ging een etmaal van grote verwarring vooraf. Gistermiddag had het Joegoslavische Constitutionele Hof het decreet opgeschort waarmee de juridische basis voor de overdracht van Joegoslavische staatsburgers aan het tribunaal werd geregeld. De hoge rechters waren bijeengeroepen door de advocaten van Miloševic, die betoogden dat het decreet in strijd is met de Joegoslavische grondwet. Die verbiedt uitlevering van staatsburgers aan andere landen. Het hof liet weten meer tijd nodig te hebben om het decreet te toetsen en beval alle procedures voor de overdracht van staatsburgers aan het tribunaal te stoppen.

De Servische premier Zoran Djindjic lapte die uitspraak onmiddellijk aan zijn laars: ze was ,,waardeloos', liet hij weten, omdat de leden van het hof door Miloševic waren benoemd. Bovendien was het hof incompleet. Djindjic riep de Servische regering bijeen voor spoedoverleg, waarop werd besloten Miloševic onmiddellijk over te dragen aan het VN-tribunaal. Eén minister – lid van de partij van de Joegoslavische president Vojislav Koštunica – stemde tegen. Koštunica zelf werd niet geïnformeerd: hij vernam het nieuws later van de televisie en bestempelde de overdracht als `illegaal'.

Gistermiddag om 13.20 uur werd Miloševic formeel overgedragen aan een vertegenwoordiger van het VN-tribunaal. Hij werd overgebracht naar Tuzla in het noorden van Bosnië en vandaar met een Brits militair vliegtuig overgevlogen naar Nederland.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Joegoslavië op een conferentie van donorlanden in Brussel vanmorgen meteen al financiële hulp toegezegd ter waarde van in totaal anderhalf miljard gulden.

Gerectificeerd

Miloševic

De televisiebeelden bij het artikel Miloševic dinsdag voor VN-tribunaal (in de krant van vrijdag 29 juni, pagina 1) worden toegeschreven aan het persbureau AP. Dat moet zijn AP/NOS televisie.