Microsoft zet tech-sector even op lichte winst

Net als de overige Europese effectenbeurzen heeft het Damrak vanmorgen lauw gereageerd op de gunstige koersen op Wallstreet. De AEX-index, de graadmeter van de beurs, opende nog wel enkele punten hoger, maar viel tegen het middaguur terug op een winst van ruim twee procent tot 564,3 punten.

De AEX werd aanvankelijk vooral gedragen door de technologiefondsen. Maar al snel vervlogen de koerswinsten in deze hoek. Alleen KPNQwest hield aan het einde van de ochtend een koersstijging van ruim 4 procent vast. De samenwerking tussen KPN en het Amerikaanse bedrijf Qwest pakte 39 eurocent op 9,62 euro. Ook Philips noteerde winst, 2,4 procent, maar ASML, UPC en Getronics noteerden alle verlies.

Op de Midkap was Draka de uitschieter. De kabelfabrikant boekte 7,75 euro winst op 58,75 euro, nadat het bedrijf gisteren na het sluiten van de beurs de winstverwachting naar boven had bijgesteld. Op de lokale markt sprak het advies- en ingenieursbureau Fugro gisteren voorbeurs ook positieve verwachtingen uit. Bovendien heeft het zes bedrijven overgenomen, waaronder een belangrijke speler op het gebied van kaarten met geofysische data. Hiervoor overweegt het bedrijf wel nieuwe aandelen uit te geven en dit levert doorgaans een verwatering van de winst op. Daarvoor moest het gisteren nog boeten met een koersdaling van ongeveer 5 procent. Vanmorgen herstelde het fonds zich enigszins met een stijging van ruim 2 procent op 65,40.

Ook de andere Europese effectenbeurzen konden vanmorgen maar weinig inspiratie kunnen putten uit de gunstige koersontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar donderdag vooral de technologiebeurs Nasdaq het goed deed. Sommige indices stonden zelfs in de min. Op de beurs in Londen was de FTSE-index rond het middaguur 22 punten lager op 5616,4 punten. De CAC-index in Parijs ging omhoog met 24,7 punten procent tot 5158,27 punten, en in Frankfurt won de DAX-index 22,14 procent op 5993,91 punten. De koersen van technologie-, media- en telecomfondsen trokken zich wel op aan Microsoft, dat steeg na een gunstige uitspraak in beroep over de dreigende opdeling van het concern.

De handel op de effectenbeurs in Tokio is vanmorgen met winst geëindigd. Het Nikkei-gemiddelde steeg 289,17 punten (2,3 procent) tot 12.969,05. Ook de overige beurzen in het Verre Oosten waren hoger. De beursindex in Zuid-Korea sloot 2 procent hoger, evenals de belangrijkste beursgraadmeter in Sydney.

De renteverlaging in de VS met een kwart procentpunt tot 3,75 procent op woensdag, leek gisteren te leiden tot een verlate, positieve reactie in New York. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 1,26 procent hoger op 10.566,21 punten. De Nasdaq-index ging met 2,43 procent omhoog naar 2125,18 punten. Zowel in de Dow als in de Nasdaq waren de verliezers op een hand te tellen. Blikvanger was Microsoft, de grootste softwareproducent ter wereld. De handel in het aandeel lag geruime tijd stil, in afwachting van een rechtelijke uitspraak in de antitrustzaak tegen het concern. Die uitspraak viel positief uit voor de softwaregigant. De rechter bepaalde dat het concern zich niet hoeft op te splitsen. Vijf kwartier voor sluiting werd de handel weer hervat. Microsoft sloot uiteindelijk 2,21 procent hoger.