Microsoft mag voorlopig nog ongedeeld blijven

Een Amerikaanse beroepsrechter heeft gisteren bepaald dat Microsoft zich voorlopig niet hoeft op te splitsen. Het zogeheten Hof van Beroep is wel van mening dat het Amerikaanse softwarebedrijf `herhaaldelijk' en `genadeloos' misbruik heeft gemaakt van de dominante positie van zijn besturingsprogramma Windows.

De vaststelling dat Microsoft zijn dominante positie heeft misbruikt biedt concurrenten en Amerikaanse staten houvast in verdere procedures tegen Microsoft. Het beroepshof heeft de zaak terugverwezen naar een lagere rechter. Thomas Penfield Jackson, de districtsrechter die de Microsoftzaak tot op heden heeft voorgezeten, mag zich er niet meer mee bezighouden. Het zevenhoofdige beroepshof heeft zware kritiek op hem. De ,,geheime interviews'' die de rechter tijdens het proces aan journalisten heeft gegeven en zijn ,,beledigende opmerkingen'' aan het adres van Microsoft zijn een belangrijke reden de opsplitsing van Microsoft af te wijzen.

Microsoft, dat de uitspraak als een overwinning beschouwt, ziet daarin tevens mogelijkheden voor een compromis. ,,Dit is een goed moment voor alle betrokken partijen om samen om de tafel te gaan zitten'', aldus oprichter Bill Gates in een reactie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft gisteren laten weten de uitspraak te verwelkomen.

ANALYSE: pagina 12