Malcolm Pryce parodieert lustig op detectives

Malcolm Pryce was aluminiumverkoper, maar hij bleek daar dermate slecht in te zijn dat hij al snel ontslag nam. Hij besloot toen om te gaan werken als copywriter voor de koppensnellers in Borneo. Zij konden immers wel wat imagoverbetering gebruiken.

Deze biografische gegevens staan achterin Pryces debuutroman Aberystwyth Mon Amour - een op z'n zachtst gezegd origineel curriculum vitae. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zijn roman, waarin hij parodieert op het genre van de detective.

In het saaie Welshe plaatsje Aberystwyth - door Pryce beschreven alsof het gaat om het dreigende en altijd spannende Los Angeles van Chandler- verdwijnen twee jongens nadat ze een opstel hebben ingeleverd over een verloren gegane beschaving. Al vrij snel wordt hun leraar verdacht, maar door een onwaarschijnlijke aaneenschakeling van gebeurtenissen en toevalligheden weet de privé-detective Louie Knight, tevens de verteller, zijns ondanks bewijzen te verzamelen die een andere en onverwachte waarheid aan het licht brengen.

Op het eerste gezicht lijkt het hier om een standaard detectiveverhaal te gaan dat niet echt de moeite waard is, maar dankzij een constante stroom van grappen, omkeringen en verrassende stijlvondsten is het tegendeel het geval.

De zoektocht naar de dader is in dit verhaal namelijk helemaal niet interessant. De kleurrijke personages die de verteller onderweg tegenkomt daarentegen des te meer. Zo zijn daar bijvoorbeeld: de existentialistische ijscoman Sospan die, omdat er zoveel mensen in het cement verdwijnen, opmerkt dat `this town is built on honest men'; een leraar Welsh die de rol van Godfather vervult en een enigmatische vrouw die A la recherche du temps perdu in runentekens wil vertalen.

De held van het verhaal omschrijft Aberstywyth als `een fantastische plek voor een kenner van ironie'. Hetzelfde geldt voor het boek: liefhebbers van vederlichte pastiche in een ijzersterke stijl zullen aan Aberystwyth Mon Amour veel plezier beleven.

Malcolm Pryce: Aberystwyth Mon Amour. Bloomsbury, 249 blz. ƒ43,90

    • Toef Jaeger