Juncker gevraagd voor opvolging Duisenberg

De Luxemburgse minister-president, Jean-Claude Juncker, heeft gisteren tegenover het Britse persbureau Reuters bevestigd dat hij is gevraagd Wim Duisenberg als president van de Europese Centrale Bank op te volgen.

Juncker heeft het verzoek afgewezen en wil niet onthullen van wie het verzoek kwam. Dat heeft een woordvoerder van de Luxemburgse premier vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Juncker, die tevens minister van Financiën is, wordt al geruime tijd genoemd als kanshebber om Duisenberg op te volgen. Dat begon op 2 juni, toen het Duitse weekblad Der Spiegel als eerste met het verhaal kwam. Juncker zei toen tegen Der Spiegel: ,,U verwacht toch niet ik hier commentaar op geef?'' Blijkbaar is zijn kandidatuur sindsdien serieuzer geworden.

Duisenberg, zo wordt in financiële en politieke kringen verwacht, zou in de loop van het volgende jaar zijn functie willen neerleggen. In ieder geval na de invoering van de euro in het chartale geldverkeer per 1 januari volgend jaar.

Duisenberg werd in 1998 benoemd door de Europese Raad, ondanks sterke steun van president Chirac voor de Franse bankgouverneur Jean-Claude Trichet. De Fransen legden de benoeming van Duisenberg toen uit als zou hij halverwege de officiële termijn van acht jaar opstappen om plaats te maken voor Trichet. Duisenberg zelf heeft nooit willen zeggen wanneer hij voortijdig opstapt.

Trichet is omstreden. In Frankrijk loopt tegen hem een onderzoek door justitie. Begin jaren negentig, toen Trichet directeur-generaal op het ministerie van Financiën was, zou hij betrokken zijn geweest bij het schandaal rondom de staatsbank Crédit Lyonnais.

Juncker heeft het verzoek Duisenberg op te volgen afgewezen omdat hij naar eigen zeggen politicus is en zich daarom niet als geschikte kandidaat ziet voor een post die totale onafhankelijkheid vergt.

Premier Juncker spreekt alle belangrijke Europese talen vloeiend.