Jaarboek voor dichter Gerrit Achterberg

Gerrit Achterberg heeft een eigen jaarboek. Deze maand verscheen het eerste nummer, dat een uitgave is van het Genootschap Gerrit Achterberg. De ruim tweehonderd Achterberg-liefhebbers hadden de afgelopen zes jaar, sinds de halfjaarlijks verschijnende Achterbergkroniek ter ziele ging, geen eigen periodiek meer. ,,De kopijstroom droogde op en de kwaliteit daalde,' verklaart publicist Edwin Lucas deze stilte rond Achterberg.

Lucas is een van de initiators en redacteur van het Jaarboek Gerrit Achterberg. Aan Achterberg, die in 1931 debuteerde met de bundel Afvaart, zijn steeds weer nieuwe kanten te ontdekken, vindt Lucas. ,,We hebben nog minstens twintig jaarboeken nodig om die allemaal te beschrijven.' De nieuwste inzichten worden op 17 november gepresenteerd, bij het jaarlijkse Achterberg-symposium.

In het eerste Jaarboek Gerrit Achterberg staan elf artikelen, zowel van redacteurs als daarbuiten. De vorig jaar verschenen historisch-kritische uitgave van Achterbergs gedichten krijgt veel aandacht in het jaarboek. Dit werk, dat bijna drieduizend pagina's telt (besproken in Boeken, 23.6.2000) verscheen in de prestigieuze reeks Monumenta Literaria Neerlandica, waarin ook dichters als Leopold, Van de Woestijne, Nijhoff en Bloem zijn ondergebracht.

Achterberg, die in 1949 als eerste dichter de P.C. Hooftprijs ontving, wordt niet alleen binnen zijn genootschap nog steeds goed gelezen. Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Ooievaar de bloemlezing Voorbij de laatste stad, terwijl Querido Achterbergs Verzamelde Gedichten uit 1963 herdrukte. Van dat boek zijn inmiddels al meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht.

    • Ward Wijndelts