Is Artemis Fowl de nieuwe Harry Potter?

In sommige recensies is Artemis Fowl van de Ierse schrijver Eoin Colfer al de nieuwe Harry Potter genoemd en ook door zijn uitgever is het als zodanig op de markt gebracht. Zelf omschrijft de auteur zijn boek over een twaalfjarige whizzkid als Die Hard in elfjesland; en inderdaad zijn zowel de good als de bad guys niet gespeend van machogedrag.

De hoofdpersoon in dit verhaal is de antiheld Artemis Fowl II, de laatste telg van een criminele familie. Doordat zijn vader wat onhandig is omgegaan met de Russische maffia is er flink wat geld doorheen gegaan. Artemis is vastbesloten het familiekapitaal weer aan te vullen door goud te halen in de elfenwereld. Hij is niet zo naïef op zoek te gaan naar de pot met goud aan het eind van de regenboog, maar verwacht flink wat losgeld te krijgen voor een gekidnapte elf. Wanneer hij de elf Holly eenmaal heeft ontvoerd, ontstaat er een technisch vernuftige oorlog tussen de geheime elfendienst en Artemis.

Artemis Fowl is de eerste in een serie die het midden zal houden tussen sprookje en sciencefiction. Gelukkig ontspoort dat nergens in vage, onrealistische wezens die allerlei onwaarschijnlijke dingen doen. Integendeel, vooral de elfjes zijn zeer menselijk. Om een voorbeeld te noemen: wanneer een totale oorlog tussen de mensheid en de elfenwereld dreigt, gaan enkele elfen onmiddellijk over tot de verkoop van hun aandelen. En ook in elfenland zijn er ambitieuze politici die niet thuis geven wanneer hun beleid verkeerd uitpakt. Dit soort menselijk gedrag is, vooral in de dialogen, met veel humor opgeschreven en maakt nieuwsgierig naar de vervolgdelen.

Eoin Colfer: Artemis Fowl. Viking, 280 blz. ƒ29,95

    • Toef Jaeger