Hof: Cupido mocht tickets EK verkopen

Het gerechtshof in Amsterdam heeft het vonnis vernietigd waarin het Amsterdamse Ticketbureau Cupido werd verboden kaarten te verkopen voor het Europese kampioenschap voetbal, dat vorig jaar in Nederland en België werd gehouden.

De rechtbank in Amsterdam besloot Cupido's kaarthandel, kort voor het kampioenschap, te verbieden. Dat gebeurde via een kort geding, aangespannen door de organiserende stichting Euro 2000.

Cupido van den Berg, eigenaar van het ticketbureau, reageerde vanmorgen zeer verheugd op de jongste uitspraak. ,,Dit is een topdag. Ik heb tien maanden bij de psychiater gelopen door alle ellende die ik heb meegemaakt. Nu ben ik in ere hersteld.''

Namens de stichting Euro 2000 reageerde voormalig toernooidirecteur Harry Been vanmorgen gelaten op het vonnis van de Amsterdamse rechtbank. ,,We zullen juridische adviezen moeten inwinnen alvorens tot eventuele stappen over te gaan'', verklaarde hij. ,,Pas als we alle stukken hebben gelezen weten we wat ons te doen staat.''

De advocaat van de Amsterdamse kaartenhandelaar, Keje Molenaar, is van plan een miljoenenclaim in te dienen bij de organisatie van Euro 2000. ,,Het zal om een bedrag van meerdere miljoenen gaan'', aldus Molenaar.

Het Europees voetbalkampioenschap leverde de Nederlandse voetbalbond KNVB en de overheid zo'n 40 miljoen gulden op.

Euro 2000 legde na de uitspraak in kort geding beslag op bezittingen en rekeningen van Cupido, waardoor het ticketbureau meer dan een jaar noodgedwongen alle werkzaamheden moest staken. ,,De boetes waren opgelopen tot 7,8 miljoen gulden'', aldus Van den Berg vanmorgen. ,,Ze hebben al mijn bankrekeningen geblokkeerd en bovendien mijn handel kapotgemaakt doordat niemand meer kaartjes van mij durfde te kopen of te verkopen.''

Een van de argumenten voor het verbod op kaartjeshandel van Euro 2000 was dat voor het eerst in de geschiedenis van een groot voetbaltoernooi de kaartjes op naam van de bezitter waren gesteld. Hierdoor meende de organisatie onruststokers buiten de stadions te kunnen houden. Van den Berg stelt dat tweederde van zijn kaartjes niet op naam stonden. Bij Van den Berg werden destijds vierduizend tickets in beslag genomen.

Het Hof onderschrijft de lezing van Van den Berg; alleen kaarten van Nederlandse en Belgische aanvragers bleken op naam gesteld, de resterende 66 procent in het geheel niet. Het arrest noemt het verkoopsysteem van Euro 2000 ,,zeer gebrekkig uitgevoerd''.