Hewitt houdt stand tegen servicekanon

Lleyton Hewitt heeft gisteren met veel moeite de derde ronde van Wimbledon bereikt. De 20-jarige Australiër versloeg op het centre court zijn Amerikaanse leeftijdgenoot Taylor Dent in vijf sets: 1-6, 7-5, 6-3, 6-7 en 6-3.

In de partij uit de tweede ronde verspeelde de als vijfde geplaatste Hewitt op 6-5 in de vierde set twee matchpoints tegen de zoon van de Australische oud-prof Phil Dent, waarna hij in de vijfde reeks zijn eerste overwinning op het centre court van Wimbledon behaalde.

Na zijn ontsnapping in de door regen onderbroken marathonpartij erkende de 20-jarige Hewitt dat hij zich in zijn duel met Dent in een vliegende storm had gewaand. Dent liet met een snelheid van 232 kilometer per uur de hardste service ooit gemeten op Wimbledon noteren. Het wereldrecord serveren is nog altijd in handen van de Brit Greg Rusedski, die in 1998 op het toernooi van Indian Wells een opslag noteerde met een snelheid van 239,7 kilometer.

Maar op Wimbledon had niemand zulke granaten over het net geworpen als de Amerikaanse qualifier Dent. Met zijn snelste opslag van 144 mijl steeg Dent op de lijst van servicekanonnen met stip naar de tweede plaats, voor erkende opslagspecialisten als Sampras, Ivanisevic en Krajicek.

Pas na de gedwongen onderbreking vanwege de regen hervond Hewitt zichzelf en bleek de return uiteindelijk een machtiger wapen dan de service. Bij een 6-5 voorsprong in de vierde set leek Hewitt nog aan de spanning te bezwijken, toen hij twee matchpoints vergooide met onder meer twee dubbele fouten. Volgens zijn landgenoot Rafter dreigde het spelen op het centre court van Wimbledon een obsessie te worden voor de kleine straatvechter, die na zijn titels in Queen's en Rosmalen nog ongeslagen is op gras. Twee jaar geleden kreeg Hewitt op Wimbledon nog bijles van de afscheid nemende Becker, vorig jaar werd hij op die baan al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Amerikaan Gambill.

Gisteravond toonde Hewitt karakter door de ziedende opslagen van Dent in de tweede game van de vijfde set meesterlijk te pareren. ,,Dent gooide bommen over het net'', stamelde Hewitt. ,,Maar ik hield mezelf voor dat hij dat niet vijf sets kon volhouden. Gelukkig beschik ik over een goede reflex en kon ik uiteindelijk zijn gedachten lezen. Toch voel ik me nog steeds onwennig op gras. Voorlopig mag ik blij zijn dat ik mijn beste resultaat op Wimbledon heb geëvenaard.''