Friese promotiecampagne van hockeyteam mislukt

Na vijftien jaar maakte het Nederlands hockeyteam weer zijn opwachting in het noorden. Maar op het waterkunstgras van de Graspiepers in Drachten was allerminst sprake van hockeypromotie.

Elk jaar opnieuw trekt de Nederlandse hockeybond (KNHB) de regio in, in de hoop `het product hockey' aan de man te brengen. Gisteren was het de beurt aan Friesland, waar de club met die fraaie naam, Graspiepers uit Drachten (418 leden), mocht optreden als gastheer van het vlaggenschip van de bond die het marketingdenken niet schuwt.

Maar de Nederlandse mannenploeg weigerde mee te werken aan de promotiecampagne in de eerste van drie oefeninterlands tegen Pakistan: 2-2. Vooral in de eerste helft voerde de wereld- en olympisch kampioen een treurspel op, die de ruim tweeduizend toeschouwers met afgrijzen zal hebben vervuld. ,,Abominabel en dan druk ik me nog vriendelijk uit'', mopperde bondscoach Joost Bellaart na de vijfde interland onder zijn leiding.

Vijftien jaar geleden was het alweer dat de nationale ploeg voor het laatst zijn opwachting maakte in het noorden (Drenthe-Groningen-Friesland), de regio die een bescheiden bijdrage – 5.895 leden verspreid over 25 clubs – levert aan het totale KNHB-ledenbestand (137.118 en 311 clubs). Assen was toen, in de aanloop naar het WK in Londen, plaats van handeling en Pakistan net als gisteren de tegenstander. Met Bellaart op de bank als manager kwam het elftal destijds eveneens niet verder dan een gelijkspel (1-1), dankzij een doelpunt van spits Ronald Jan Heijn.

Drie opeenvolgende overwinningen eiste Bellaart ditmaal van zijn selectie, die na het afscheid van vier routiniers (Brinkman, Jansen, Van Pelt en Veen) nog tien spelers telt die vorig najaar in Sydney olympisch goud wonnen. Gisteren moest de bondscoach zijn doelen al meteen bijstellen. ,,Uiteindelijk mogen we ons gelukkig prijzen, want voor hetzelfde geld hadden we hier onze eerste nederlaag geleden.''

Met Bellaart is eindelijk een bondscoach opgestaan die beseft dat Nederlands beste hockeyer, Teun de Nooijer, het best tot zijn recht komt op het middenveld. Zijn voorgangers, Roelant Oltmans en Maurits Hendriks, hielden krampachtig vast aan een tactisch concept waarbij de 25-jarige balvirtuoos van Bloemendaal zich als diepste spits telkens vast liep in een fuik van verdedigers.

Het experiment met De Nooijer als de vooruitgeschoven, centrale middenvelder (`met de punt naar voren') pakte gisteren verkeerd uit, toen voor rust grote gaten vielen tussen middenveld en verdediging. Pakistan, dinsdag nog met 2-1 bedwongen door het nietige België, maakte gretig gebruik van de geboden ruimte en sloeg toe via Kashif Javad en Muhammad Usman. Met dank aan doelman Michiel van der Struijk, vervanger van de gepasseerde Guus Vogels, bleef de schade beperkt tot twee tegentreffers.

Bellaart weigerde naderhand het aanvallende spelsysteem aan te wijzen als de voornaamste oorzaak van het geschutter. ,,Ons slechte spel had voor rust niets te maken met tactiek. Het was meer een mentale kwestie.'' Maandag, een dag na het laatste duel tegen Pakistan, maakt hij met assistent Michel van den Heuvel de balans op.

Bram Lomans mag dan vrezen voor zijn basisplaats. Hoewel net hersteld van een spierblessure was de boomlange verdediger gisteren een permanente bron van onrust op de linksachterpositie. Een ingreep kon dan ook niet uitblijven en na een donderspeech in de rust stuurde Bellaart een speler met Friese voorouders, Taeke Taekema, het veld in.

Net als zondag, in de slotwedstrijd van het vierlandentoernooi tegen Duitsland (4-2), kweet de jeugdinternational van HCKZ zich voorbeeldig van zijn taken. Met een doeltreffende sleeppush leidde Taekema de ommekeer in. Een stormloop op het Pakistaanse doel resulteerde halverwege de tweede helft in de gelijkmaker van de stick van De Nooijer.

Nederland vervolgt de testserie ter voorbereiding op de Champions Trophy, komend najaar in Lahore, morgen in Utrecht. Een dag later is het de beurt aan Den Haag, met het oog vooral op de omvangrijke groep Pakistaanse immigranten.

Als het aan Bellaart ligt, mogen de Graspiepers – een van de weinige clubs in het noorden met een internationaal vereist waterkunstgrasveld – binnenkort weer een oefeninterland organiseren. Want ondanks het povere optreden van zijn ploeg, had hij genoten van ,,een schitterende ambiance waar veel clubs nog een voorbeeld aan kunnen nemen''.

    • Mark Hoogstad