Europese zakenbanken winnen marktaandeel

Nemen Europese zakenbanken op de markt voor overnames en fusies het heft weer in handen? In de moeilijke eerste helft van dit jaar lijken Dresdner Kleinwort Wasserstein en UBS Warburg de posities van Goldman Sachs en Morgan Stanley als topadviseurs bij fusies van Europese bedrijven te hebben overgenomen. Deutsche Bank was ondertussen de enige bank die erin geslaagd is een groei van zijn handelsvolume te realiseren. Rotschild, partner van ABN Amro, handhaafde zich.

De vraag is uiteraard of dit zo zal blijven. De Amerikaanse zakenbanken hebben de afgelopen jaren hun inspanningen op de grootste bedrijven ter wereld gericht, waardoor ze het grootste deel wisten te bemachtigen van de megadeals die kenmerkend waren voor de fusies in 1999 en 2000. In de eerste helft van dit jaar was met geen enkele deal meer dan 20 miljard dollar gemoeid. Slechts één deal van 50 miljard dollar zou hebben volstaan om een bank die nu onder in de top10 staat – zoals JP Morgan Chase – de leiding te geven.

Geen enkele bank heeft dit jaar een groot deel van het handelsvolume gecontroleerd. Aan het eind van vorig jaar was Goldman bijvoorbeeld betrokken bij meer dan 40 procent van het totale aantal bekendgemaakte deals en Morgan Stanley bij meer dan 30 procent daarvan, aldus Thomson Financial.

Dit jaar beheerst de hoogstgenoteerde bank, DKW, slechts 20 procent van de markt. Dat wordt voor een groot deel verklaard door de uitzonderlijke omvang die veel deals vorig jaar hadden. Omdat Europese bedrijven niet verplicht zijn hun verdiensten te specificeren, is het moeilijk te bepalen welk deel van de verdiensten zij voor hun rekening nemen.

Toch kan de vooruitgang die Europese zakenbanken hebben geboekt erop wijzen dat bedrijven hun adviesopdrachten niet meer uitsluitend aan de grootste namen verstrekken. Als dat zo is, komt de voorspelling uit dat Goldman en Morgan Stanley op de grens zijn gestuit van de hoeveelheid marktaandeel die bedrijven hun willen gunnen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox