Effectenbeurs berispt pc-fabrikant Tulip

De Amsterdamse effectenbeurs heeft Tulip Computers een schriftelijke waarschuwing gegeven wegens overtreding van het fondsenreglement. Het computerbedrijf had vorig jaar eerder moeten melden dat het over de eerste zes maanden van 2000 weer verlies zou boeken.

Tulip, de computerfabrikant uit Amersfoort, wist op 16 augustus 2000 al dat de halfjaarresultaten niet zouden overeenkomen met de prognoses, die uitgingen van winst. Pas ruim een maand later kwam het met een officiële mededeling. Te laat, aldus Euronext Amsterdam vandaag, omdat Tulip had kunnen weten dat van deze informatie een ,,aanmerkelijke invloed zou uitgaan op de koersontwikkeling van het aandeel Tulip''. Tulip wilde vanochtend niet reageren op de waarschuwing.

Bij bergingsbedrijf Smit Internationale heeft Euronext ook overtreding van het reglement geconstateerd, maar dit was volgens een woordvoerder niet ernstig genoeg om een waarschuwing te geven. Smit publiceerde in 2000 zijn tegenvallende halfjaarresultaten ook niet op tijd.