Echte Hollandse huisbakkenheid

Henny Huisman verried zich al vroeg. In het eerste seizoen van de Playback Show bij de KRO, in het najaar van 1983, mopperde jurylid Ruud Bos over één van de kandidaten dat er geen frappe aan diens komisch bedoelde nummer zat. ,,Wat zeg je Ruud, een gràp?'' riep Huisman. ,,Nee,'' antwoordde Bos braaf, ,,een frappe.'' Vervolgens wendde de presentator zich van de jury af, beende het toneel over en zei kordaat: ,,Nou, met dat soort moeilijke woorden ga je maar naar een andere omroep!'' Daarop barstte de zaal uit in een welgemeend applaus.

Een applaus voor onwetendheid – en sindsdien kan het tussen Henny Huisman en de zwijgende meerderheid niet meer stuk. Definitief had hij zich één van hen betoond, hij was net zo onwetend als zij, hij banjerde net zo boers heen en weer als de mannen in het publiek, hij schoot bij het zien van kinderen even snel vol als de vrouwen in het publiek, hij wist zich net als iedereen niet te kleden, en door zijn poging tot Algemeen Beschaafd Nederlands klonk een ietwat regionale tongval. In hem was voortaan de gemiddelde Nederlander belichaamd, en hij kan pronken wat hij wil met zijn stal vol paarden en alle andere resultaten van zijn lucratieve tv-carrière, maar het maakt allemaal geen enkel verschil: tot in zijn achternaam is Henny Huisman het summum van Hollandse huisbakkenheid.

Hij is zo gewoon gebleven, daar houdt de Hollander van. En laatst heeft hij ook, net als alle andere Hollanders, zijn vijftigste verjaardag gevierd. Al ging het bij hem natuurlijk anders, want er werden opnamen gemaakt voor een verjaardagsprogramma dat zondagavond wordt uitgezonden door RTL4, met André van Duin als ceremoniemeester. Maar het blijft glamour op zijn Hollands, showbusiness uit Aalsmeer, en ook daarmee kan Nederland zich gemakkelijk identificeren. Aalsmeer is nu eenmaal geen Broadway of Hollywood, en een tot studio omgebouwde bollenveiling is geen theater. Nooit zal Huisman zich werkelijk verheffen boven zijn publiek, hij kijkt wel uit.

Dat zijn vijftigste nu zo openlijk wordt gevierd, mag veelbetekenend heten. Een paar jaar geleden stond Henny Huisman nog model voor de vergrijzing die de programmaleiding van RTL4 zorgen baarde. Zijn programma's trokken wel veel kijkers, maar die waren overwegend te oud om een interessant publiek voor de reclamespots te vormen. Volgens de reclamewetten zijn de aankooppatronen van veertig-plussers te onwrikbaar om nog te kunnen worden beïnvloed. En dus moest RTL4 een verjongingskuur ondergaan. Voortaan minder Huisman, Holt en Brandsteder en meer Van Erven Dorens. De oudere kijkers liepen inderdaad weg, maar er kwam geen jonger publiek voor in de plaats. Huisman triomfeerde.

Sindsdien is hij ook veel assertiever. Zodra men dreigt te tornen aan zijn programmaformules – omdat het moderner en liefst ook goedkoper moet – verheft hij zijn stem in de kolommen van de Telegraaf, het personeelsorgaan van RTL4. Hij staat pal voor zijn programma's en weet precies hoe die moeten worden gemaakt. Het is, alles bij elkaar, een hele prestatie: gaandeweg een vakman geworden en toch gemiddeld gebleven.

André van Duin presenteert: 50 jaar Henny Huisman, zondag, RTL4, 21.00-22.00u.

    • Henk van Gelder