Dordtse boekenmarkt eert jarige Jan Eijkelboom

De jaarlijkse boekenmarkt in Dordrecht, aanstaande zondag, heeft als thema poëzie. Dit naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van dichter Jan Eijkelboom. De vijfhonderd beschikbare kramen worden bezet door tweehonderdvijftig antiquaren uit Nederland en Vlaanderen.

De markt wordt opgeluisterd met optredens van plaatselijke dichters, onder wie Eijkelboom zelf. De plaatselijke bibliotheek aan de Groenmarkt wijdt een expositie aan zijn werk. In de bibliotheek zijn gelegenheidsuitgaven, affiches en op T-shirts gedrukte gedichten te zien.

Jan Eijkelboom vindt alle aandacht wel leuk. ,,Anders zou ik het niet ondergaan.'' De dichter is sinds tien jaar ereburger van de gemeente Dordrecht. Naar aanleiding van zijn verjaardag op 1 maart dit jaar werd hij bovendien benoemd tot `stadsdichter'. ,,Ik kreeg een pen en een dummy om gedichten in op te schrijven.'' Eijkelboom ontvangt voor het stadsdichterschap een jaarlijkse toelage van tienduizend gulden. In ruil daarvoor denkt hij mee over het culturele beleid van de gemeente. Ook schrijft hij af en toe gedichten over de stad. Een voorbeeld daarvan is een kwatrijn op een muur in het nieuwe hoofdbureau van politie. ,,Je ziet de tekst als je met je rug naar de Oude Maas staat,'' aldus Eijkelboom. De tekst luidt: `U staat nu met uw rug naar/ waar je nooit op uitgekeken raakt/ een Hollands stadsgezicht dat hier/ voornamelijk uit water en uit waakzaamheid bestaat.'

Overigens zijn de dichtbundels van Eijkelboom steeds moeilijker te krijgen. Eerst waren het de excentriekere uitgaafjes, zoals Maar deze dingen ook? of Enfantines - beiden van uitgeverij Wagner & Van Santen - die niet meer werden geleverd. Ook uitgaven van De Arbeiderspers, als Eijkelbooms debuut Wat blijft komt nooit terug, of De gouden man, waarmee hij in 1983 de Herman Gorterprijs won, zijn niet meer leverbaar.

    • Ward Wijndelts