Diamant-thriller in opspraak en uitgesteld

Advertenties voor het boek Geel bloed, hardheid 10, bibbergeld, een thriller die speelt in de Antwerpse en Amsterdamse diamantwereld, hebben voor onrust gezorgd. De publicatie van het boek, dat oorspronkelijk vorige maand zou verschijnen, is uitgesteld. Volgens de distributeur omdat `nieuwe feiten over het dagboek van Anne Frank' nopen tot het herschrijven van twee hoofdstukken.

In een advertentie deze maand in Boekblad worden `spraakmakende onthullingen' aangekondigd: `De krankzinnige waarheid over Otto en Anne Frank.' En: `De schandalige rol van Amsterdamse joden zelf, toen en nu.' Een soortgelijke advertentie werd door het Historisch Nieuwsblad geweigerd. Hoofdredacteur Frans Smits: ,,Als het grappig is bedoeld, kan ik er niet om lachen, en als het serieus is bedoeld, neigt het naar antisemitisme.''

Directeur Ronnie Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft de aankondiging van de presentatie van het boek onder de aandacht van Justitie gebracht. ,,De tekst leek op een ontkenning van de echtheid van het dagboek van Anne Frank. Dat is in Nederland verboden.'' Naftaniël wacht nu af tot het boek is verschenen. ,,Als het racistisch of antisemitisch blijkt te zijn, dienen we een klacht in. Maar ik kan me goed voorstellen dat er op een misselijke manier geprobeerd is aandacht voor het boek te krijgen.'' Ook bij het Meldpunt Discriminatie in Den Haag kwam een klacht binnen naar aanleiding van de aankondiging van het boek.

De auteur van het boek, Victor H. Holland, is volgens distributeur Rob van Wijk een in Rome woonachtige oud-missionaris. ,,Hij zal aanwezig zijn bij de presentatie op 16 september.'' Van Wijk, directeur van de in Boekel gevestigde uitgeverij Allmedia, meldt dat er al zestienduizend exemplaren van Geel bloed zijn besteld, waarvan het grootste deel in Nederland. De eerste druk van het boek zal volgens hem 25.000 exemplaren groot zijn. Van Wijk heeft het boek niet gelezen maar zegt: ,,Uitgever Victor Claassen is zelf diamanthandelaar. Hij zal de joodse gemeenschap niet willen beledigen, want die beheerst de handel in diamanten.''

De Vlaming Claassen begon vorig jaar in Den Haag uitgeverij, productie- en filmmaatschappij Holland Movies. Op hetzelfde adres heeft hij tevens een agrarisch adviesbureau en een diamanthuis ondergebracht. Claassen was de afgelopen weken onbereikbaar voor commentaar.

    • Ward Wijndelts