De veertien cursussenvan Isabel Losada

Een beter innerlijk milieu begint bij jezelf. Dat besef drong ook bij de actrice Isabel Losada door toen zij door haar man werd verlaten en alleen achter bleef met een klein kind. Toen ze ook nog eens haar baan kwijtraakte en vol zelfmedelijden thuis zat, raadde een vriendin haar aan eens wat cursussen te volgen.

Dit advies is het startpunt voor Losada's The Battersea Park Road to Enlightment. Veertien cursussen heeft ze nodig om met zichzelf in het reine te komen. En daar zitten flink wat opmerkelijke tussen, zoals zoektochten naar de onderdrukte vrouwelijke kant, kruidentheesessies, een wedergeboorte – die overigens gek genoeg al halverwege het boek plaatsvindt – een les stoelgangbevorderende dikke darmmassages, tantrische seks en een weekend onder de nonnen. Op dit laatste was Losada overigens al in haar vorige boek New Habits: Todays Women Who Choose to be Nuns ingegaan.

De resultaten blijven niet uit. Losada vindt innerlijke rust en raakt verlost van haar darminfecties. Maar ook meer praktische zaken dienen zich aan: een nieuwe baan, een man, bij wie ze overigens niet blijft en een zwerfkat die bij haar intrekt. Voor de lezers die dit ook wel zouden willen, heeft Losada achterin een lijst opgenomen met alle adressen van de cursussen die ze heeft gevolgd. Daarmee is The Battersea Park Road to Enlightment een gids voor zoekenden, maar ook eentje voor lezers die de ironie van het geheel inzien. Jammer dat dat laatste, ondanks de milde zelfspot, niet aan Losada zelf besteed blijkt te zijn.

Isabel Losada: The Battersea Park Road to Enlightment.Bloomsbury, 246 blz. ƒ28,05

    • Toef Jaeger