Zomerwijnen

De rosétrend van vorig jaar zet deze zomer door. Er is veel keuze, vooral bij Gall & Gall, die er maar liefst dertig in het assortiment heeft. Maar goede witte wijnen houden ook hun waarde en aangezien het hier niet altijd mooi weer is, zijn rode wijnen ook onmisbaar. Een test van tien zomerwijnen tot ƒ15 van AH, Gall & Gall, C1000 en Hema.

1999 Lindemans Bin 50 Shiraz, Australië. Albert Heijn, ƒ11,99

Een zwoele, volle rode wijn met de geur van pruimen, bramen en bescheiden hout (vanille, toast). Sappig glas wijn voor een bescheiden prijs. Lekker bij lamsbout of gegrilde entrecôtes. Kan licht gekoeld worden gedronken (14-15 C°)

2000 Familia Simonetti Syrah, Tunisia. Gall & Gall, ƒ8,99

Iets stroever dan de Australische Shiraz, maar toch een mooie, rijke wijn met enige lengte en een aparte geur met wat vlierbessen en rozen. Bij een maaltijd, zoals een pastasalade of gegrilde tonijn, wordt het stroeve weggenomen door het vet van het gerecht.

1999 Les Clos des Paulilles rosé, Collioure, Zuid-Frankrijk. Gall & Gall, ƒ13,99

Een volwaardige, volle rosé, geen dun aftreksel van het overtollige sap van rijpe druiven. Bessig en bijna kruidig in de neus, stevige smaak, niet wee of zoet, en een goede afdronk. Een maaltijdwijn voor bij gegrilde vis, lamsspiesjes of een niet te zoet dessert met rood fruit.

2001 Arniston Bay rosé, Westkaap Zuid-Afrika. Albert Heijn, ƒ10,19

Een echte `doordrinkwijn', met veel sap en een fruitige geur. Lichtvoetig, goed gemaakt, zowel geschikt voor het aperitief als een barbecue met niet te complexe gerechten.

2000 Norton Sauvignon blanc, Argentinië. Albert Heijn, ƒ10,99

On-Franse, zwoele Sauvignon, met in de smaak echter voldoende frisheid en karakter om hem geschikt te maken voor een zomers gerecht zoals gefrituurde vis of gamba's. Gaat niet gauw vervelen.

2000 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Marken, Italië. Gall & Gall, ƒ9,39

Herkenbaar en karaktervol, deze enigszins tintelende witte wijn uit Italië. Iets kruidig, grassig, zeer verfrissend op een warme dag, drinkbaar vanaf twaalf uur. Heerlijk bij koude vissalade of pasta con vongole (kleine schelpdiertjes).

1998 Cadrillo, Tempranillo uit Utiel Requena, Spanje. C1000, ƒ6,99

Neus is aantrekkelijk met wat gestoofd fruit maar mist het fruit in de neus. Droogt uit, wat misschien door een vet barbecuegerecht zoals chorizospiezen of kippenlever met spek iets in balans wordt gebracht.

2000 Vin de Soif, halve liter witte wijn uit de regio van Toulouse. Hema, ƒ6,99

Een nieuw initiatief van de Hema: de halve literfles voor snelle consumptie wijn. De wijn is zo licht dat je er in je eentje snel een flesje van leeg hebt. Aardige neus met wat appel, inderdaad dorstlessend. Bij een gerecht verdwijnt hij qua smaak.

)

2000 Vin de Soif, halve liter rosé uit de regio Toulouse. Hema, ƒ6,99

Snoepachtige geur met frambozen. Ook de smaak is zeer kunstmatig, zoals een rosé níet hoort te zijn. Beetje plakkerig, misschien alleen voor de dorst als-ie ijs- en ijskoud is.

1999 Les Silleries, Sauvignon de Touraine. Gall & Gall ƒ8,99

Oud en muf: eenvoudige Sauvignons smaken toch het best in het jaar na de oogst. Teleurstellende wijn, zeker omdat Touraine mooie, frisse Sauvignons kan maken.

    • Lucette M. Faber