`Waarheidscommissie wil getuigenis Zorreguieta'

Jorge Zorreguieta zal worden gevraagd binnenkort te getuigen voor een waarheidscommissie in Argentinië. Dat is vernomen in kringen van Argentijnse mensenrechtenactivisten.

Het zou voor het eerst zijn dat de vader van de verloofde van kroonprins Willem-Alexander in het openbaar wordt gehoord over een zaak die te maken heeft met de zogenoemde `Vuile Oorlog' in Argentinië. Zorreguieta was van 1976 tot 1981 (onder-)staatssecretaris van Landbouw in het militaire regime-Videla, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor 10.000 tot 30.000 verdwijningen.

Zorreguieta zal worden verzocht vragen te beantwoorden voor een onderzoekscommissie die bekend staat als Juicio de la Verdad (waarheidsrechtszaak) in de provinciehoofdstad La Plata. Het gaat om de verdwijning van de dochter van zijn voorganger op het staatssecretariaat van Landbouw. De moeder en zuster van de verdwenen vrouw, Lidia Inés Amigo, hebben gisteren voor de onderzoekscommissie verklaard dat de familie Amigo direct na de verdwijning van Lidia Inés op 21 december 1976 Zorreguieta heeft benaderd.

,,Hij heeft absoluut niets gedaan'', zou de moeder gisteren voor de commissie hebben gezegd over de reactie van Zorreguieta op het hulpverzoek. Haar opmerking staat in een door de mensenrechtenorganisatie APDH La Plata gepubliceerde samenvatting van de hoorzitting.

Nog niet duidelijk is of Zorreguieta daadwerkelijk voor de waarheidscommissie zal getuigen. Hij was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

De Juicios de la Verdad zijn in februari dit jaar op twee plaatsen in Argentinië begonnen. De hoorzittingen – in het gebouw van een rechtbank – vallen buiten de reguliere Argentijnse rechtspraak, maar hebben een semi-officiële status.

    • Reinoud Roscam Abbing