VS komen naar donorconferentie

De Verenigde Staten hebben aangekondigd mee te doen aan de grote donorconferentie voor Joegoslavië morgen in Brussel. De VS blijven echter de uitbetaling van financiële hulp afhankelijk stellen van de samenwerking van de regering in Belgrado met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De deelname van de VS aan de donorconferentie voor de wederopbouw van Joegoslavië is tot het laatste ogenblik onzeker geweest. Washington wilde zekerheid hebben dat de Joegoslavische regering ex-president Slobodan Miloševic aan het tribunaal in Den Haag uitlevert. ,,We ondertekenen geen enkele chèque voordat de Joegoslaven al onze eisen hebben ingewilligd'', waarschuwde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren.

Het slagen van de Brusselse conferentie, die geleid wordt door de Europese Commissie en de Wereldbank, is afhankelijk van de Amerikaanse deelname. Het streven is dat landen en internationale organisaties op de conferentie toezeggen voor dit jaar Joegoslavië 1,25 miljard euro financiële steun te zullen verstrekken. De Europese Commissie heeft gisteren al 240 miljoen euro toegezegd. Daarnaast zal de Commissie Joegoslavië 300 miljoen euro aan leningen verstrekken.

Volgens de Wereldbank heeft Joegoslavië het geld nodig om de chaotische economie grondig te kunnen hervormen. Het land heeft op het ogenblik een inflatie van 150 procent, een werkloosheid van vijftig procent en een buitenlandse schuld van twaalf miljard dollar. Zonder buitenlandse hulp kan de Joegoslavische regering artsen en onderwijzers geen salarissen meer geven. Joegoslavië heeft ook dringend geld nodig voor de aanleg van wegen, waterleidingen, electriciteitsvoorzieningen en telecommunicatie. De Wereldbank voorziet dat het land tot eind 2004 totaal 3,9 miljard dollar buitenlandse steun voor de wederopbouw nodig heeft.