VLIEGEN

Tips om een (lange) vliegreis goed te doorstaan:

Vliegangst Op de internetpagina vliegen.pagina.nl staan links om angsten te voorkomen of te overwinnen. Op www.fearofflying.nl staat een test waaruit blijkt of je rustig kunt gaan vliegen.

Cockpit Een rondleiding door de cockpit is – in ieder geval bij de KLM – altijd mogelijk na overleg met de bemanning en afhankelijk van de duur van de vlucht en de service aan boord.

Stoel Bij de reservering of bij het inchecken kun je vragen om een stoel bij het raam. Maar dan mmoet je er vroeg bij zijn. Als dat niet lukt, mag je ook in het vliegtuig beleefd aan je buurman vragen of hij wil ruilen.

Ploporen Verstopte oren ontstaan door drukverschillen binnen en buiten het lichaam. Als een vliegtuig stijgt, daalt de luchtdruk snel met ongeveer een kwart tot de druk die normaal op een berghelling van 1.700 tot 2.400 meter hoogte heerst. Bij het opstijgen is de luchtdruk in het lichaam daardoor een tijdje hoger dan buiten. En bij het dalen is het precies andersom. Oren kunnen daar veel last van hebben. Het trommelvlies dat het binnenoor afsluit van de buitenwereld is een soepel maar gevoelig vlies. Vanuit het binnenoor loopt de buis van Eustachius naar de keelholte. Die buis moet ervoor zorgen dat de luchtdruk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk is. Maar is de buis verstopt door een prop slijm (bij iemand die verkouden is), dan duwt bij het stijgen de hoge luchtdruk in het binnenoor het trommelvlies naar buiten. Dat doet pijn en je hoort niet goed meer. Enkele oplossingen: kauwgom eten; veel gapen; slikken; ooropening dichtdrukken en weer open laten ploppen; twee plastic bekertjes met daarin een warme tissue om tijdens het stijgen of dalen op je oren te zetten. Gewone neusdruppels die de luchtwegen en de buis van Eustachius een beetje verwijden kunnen ook helpen.

Radio Aan boord mag je alles meenemen als het maar geen antenne heeft. Dus computerspelletjes, walk- of discman mag maar mobieltjes niet. Om naar muziek te luisteren kun je aan boord een koptelefoon kopen en inpluggen op de 538 Hitline. Je mag ook gewoon zelf een koptelefoontje meenemen.

Tussendoortje Op lange vliegreizen bestaat de mogelijkheid om aan de crew een `skybreak' te vragen. Dat is een hapje of een drankje buiten de gangbare maaltijden om.