TENT OPZETTEN

Als je in een eigen tent gaat kamperen, kan het geen kwaad als je thuis eerst een keer de tent opzet. Is alles wel compleet, is er niks kapot? Je zult niet de eerste zijn die op de camping merkt dat er een scheur in de luifel zit en dat de stokken nog thuis liggen. Ook kun je thuis onbespied oefenen, zodat je weer een beetje weet hoe het opzetten gaat.

Het graven van greppels rond de tent om regenwater op te vangen, is bij moderne tenten niet nodig. De kampschop kan dus thuisblijven. Wel moet je – vooral in het buitenland – er op letten dat je de tent niet op een laag gedeelte van het terrein of in een kuil opzet. Bij een zware hoosbui kan dan alles onderlopen. Neem altijd een grote grijze vuilniszak mee, voor het geval dát. Als de tent toch onder dreigt te lopen, kun je al je spullen snel in de vuilniszak mikken en hem dichtknopen. Een natte tent is niet zo erg, maar al je kleren en je slaapzak nat, betekent vaak het einde van de vakantie.

Neem ook wat tape mee om een scheur te plakken. Moderne boogtentjes staan vaak erg strak. Niets is zo stom als een scheur die steeds maar groter wordt en je kunt er niets aan doen. Sporttape is het beste en koop je bij de drogist. Sporttape kun je ook gebruiken voor EHBO-doeleinden en om een scheur in je broek tijdelijk te repareren (wel aan de binnenkant plakken!)

Neem een extra touw als waslijn mee en wat plastic wasknijpers (die gaan niet schimmelen). Dat is altijd handig voor de handdoeken en je zwemspullen. Een hamer voor de pennen gebruik je alleen voor zware haringen van een bungalowtent. Thuislaten dus.

Wel handig is een klein vegertje om het zand uit de tent te vegen. In een speelgoedwinkel hebben ze voor een habbekrats een plastic kinderveger-en-blik. Zo'n vegertje is het handigste!

In een kleine tent zijn luchtbedden niet erg handig, de hele tent is meteen vol. Op een ligmatje – al dan niet zelfopblaasbaar – hou je voldoende ruimte over om een paar regenachtige dagen uit te zitten. Ligmatjes zijn wel wat harder dan luchtbedden, maar na één nachtje ben je daar wel aan gewend. Een kussen maak je van je trui.

's Zomers moet je niet een te dikke slaapzak meenemen. Het kan toch al benauwd zijn in zo'n nylon tent. Zet de tent op zulke benauwde nachten, als het niet waait, zoveel mogelijk open, ook de deur van de buitentent. Je wordt anders met hoofdpijn wakker. Als op een koude nacht de slaapzak toch te dun is, trek je gewoon je trui aan en een warme trainingsbroek.