Stappen op maandag

De vraag van iedere toerist die in het weekeinde een café of coffeeshop in Amsterdam bezoekt, is `Wat is er vanavond te doen?' Meestal is er wel een feest, een optreden of een goede dj die ergens draait. En anders verwijs je ze gewoon naar de reguliere discotheken. Maar op maandag luidde tot voor kort het antwoord steevast `niets'. Het leverde verwonderde blikken op, zeker van bezoekers uit de mediterrane landen, waar je zelfs in het kleinste dorp elke nacht op stap kunt.

Sinds kort gebeurt er echter van alles op de eerste werkdag van de week. Overal kom je flyers voor maandagse feestjes tegen. Zo begon Club Winston in de Warmoesstraat een week of vijf geleden met `Blue Mondays'. Dj Steve `A' draait er eighties-muziek. Zijn collectie gaat van de vroege Madonna en Michael Jackson tot Cindy Lauper en Nik Kershaw. Op een groot scherm worden video's uit het decennium van de slechte smaak vertoond, zoals van optredens van de moddervette discotravestiet Divine. Het publiek is gekleed naar de muziek. Eighties dus. Een meisje met een ontblote schouder, een ander met een roze mohair trui die in een punt uitloopt en schoudervullingen bevat.

In de Supperclub, in de Jongroelensteeg, is het sinds vier maanden op maandag party-time. Stylist Ruud van der Peijl, voorheen betrokken bij de afgebrande discotheek RoXy, heeft er één vaste avond per maand, travestieten Sonny en Nicky Nicole ook, net als performer en gezicht van het Amsterdamse uitgaansleven Harrie Wildeman. De avonden zijn opgezet als een soort `meet en greet' tussen modemensen, vertelt Nicolas Carter, alias Nicky Nicole. ,,Ik nodig vooral mensen uit die een link hebben met mode en leg contacten tussen hen. Bijvoorbeeld tussen fotograaf en fotomodel.''

Op de avond van Harrie Wildeman, tegenwoordig hoogblond en punkier dan ooit, waren er gekleurde doeken met tape opgehangen, wat contrasteerde met de perfect ingerichte, spacy ruimte van de Supperclub. Travestiet Sonny stond in een lange rode jurk mooi te zijn bij de dj. Af en toe draaide ze de geluidsknop naar beneden om door de microfoon mee te zingen of wat tegen het publiek te roepen. Wildeman deed een goochelact met limoenen zo flauw en niet spannend, dat deze weer komisch werd. Er werd wat gedanst en inderdaad, vooral werd er veel gesocialized.

Diezelfde avond was disco More even verderop ook voor het eerst open. `Mondays at More', zoals de avond heet, is volgens de flyer bedoeld voor iedereen die met het nachtleven te maken heeft en dus in het weekend werkt. Video-jockey's (die het beeld verzorgen bij de muziek), diskjockey's, dansers en organisatoren dus. Ook hier gaat het om `socializen', zegt Dolly van Schijndel van More, en niet om heftig uitgaan met grote namen achter de draaitafels en op het podium. ,,Het publiek staat zelf tussen die mensen te werken, het zou de sfeer oproepen van werk en niet van vrije tijd.'' De club, die elke keer anders wordt aangekleed, was de eerste maandag ingericht met bedoeïenententen, veel zwierige gordijnen en Perzische tapijten. Het publiek hing op kussens, terwijl Arabische films op grote doeken werden geprojecteerd, of danste op de perfect opgebouwde set van de dj's. Transseksueel Zu Browka, met veel sluiers om zich heen gewikkeld, verkocht de kaartjes, terwijl ze de een na de andere joint wegrookte.

Nergens is het heel druk op maandag. In Supperclub en More is het publiek hip en jong en zie je de vaste gezichten van het Amsterdamse uitgaanscircuit. Alternatieve homo's zie je in kraakpand Vrankrijk waar ze op maandag een vaste gaynight organiseren. `Jat bewust! Organiseer proletarische winkelakties. Neem en eet!' staat er op een van de posters die er hangt. Een afgeknipt hempje dat aan de muur hangt, draagt de tekst `Eurotopje'.

Waarom is de maandag opeens zo in? Harrie Wildeman: ,,Het uitgaan heeft heel lang in een gat gezeten. De Mazzo en iT gingen dicht, de RoXy brandde af. Nu loopt het weer en is er weer tijd over om aan de maandag te sleutelen.'' Er was ook behoefte aan een avond voor horeca-publiek, denkt hij, zoals die er een jaar of tien geleden wel waren op maandag. ,,We kunnen het weekend nabespreken. Het is heerlijk relaxt. We hebben de ruimte. Lekker klessebessen en zo.'' Wildeman waarschuwt nog wel dat de avond niet opgehipt mag worden. ,,Anders wordt het weer zo vervelend.''

    • Lukas Keijser