Selectie Muziek

Zomerconcerten

De serie Robeco Zomerconcerten in juli en augustus in het Amsterdamse Concertgebouw, wordt 1 juli 20u15 geopend met een Rachmaninovconcert van het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk met pianiste Bella Davidovitsj als soliste. Op het programma de Rapsodie op een thema van Paganini en de Tweede symfonie.

Het Brabants Orkest, het Philips Philharmonisch Koor en een uitvoerige solistencast onder wie Elena Vink en Maarten Koningsberger, geven 2 juli 20u15 een concertante uitvoering van Strauss' operette Die Fledermaus.

Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen geeft olv Philippe Herrweghe 3 juli 20u15 een concert mmv de mezzosopraan Katarina Karnéus. Op het programma de ouverture Die Hebriden en de Vierde symfonie van Mendelssohn en Les nuits d'été van Berlioz.

The Hanover Band geeft 4 juli olv Richard Egarr en mmv de sopraan Lynne Dawson een concert onder de titel Händel in Rome.

Het Orkest van het Oosten, het koor van de Nationale Reisopera en solisten geven 5 juli 20u15 olv Jaap van Zweden een concertante uitvoering van Beethovens opera Fidelio.

Brahms-Requiem

Jac van Steen, onlangs benoemd tot toekomstig chef-dirigent in de Duitse stad Weimar, dirigeert Ein Deutsches Requiem van Brahms bij het symfonie-orkest van het Haagse Koninklijk Conservatorium. 3 juli 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam; 4 juli 20u15 Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Zeeconcert

Het Residentie Orkest, dat vroeger vaak optrad in het Scheveningse Kurhaus, geeft 29 juni olv Jaap van Zweden op de boulevard voor het Kurhaus vanaf 21u30 een Concert by the Sea met muziek van Dvorák, Bernstein, Ravel (Boléro), filmmuziek uit Titanic en de nieuwe musical Aida, die vanaf oktober wordt uitgevoerd in het Scheveningse Circustheater.

Orgelconcerten

De Haagse Orgelweken 2001 vinden plaats van 3 t/m 7 juli en van 21 t/m 25 augustus in de Grote Kerk in Den Haag. Het eerste concert wordt 3 juli 20u15 gegeven door Gustav Leonhardt. Op 5 juli 20u15 concerteert Ben van Oosten, op 7 juli de organist Ludger Lohmann.

Dommuziek

In de gratis serie concerten in de Utrechtse Dom geeft de Domcantorij 30 juni 15u30 uitvoeringen van Pater Noster en Ave Maria van Verdi en van Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit van Max Reger.

Drumless dog

Jazz zonder drums kan ook! Het collectief Drumless Dog combineert saxofoon, gitaar en bas tot een eigenzinnige mix waarin de drums totaal niet gemist worden. Op 29 juni presenteert het drietal zijn eerste cd in het BIMhuis in Amsterdam.

Ad Colen Kwartet

Melodische lyriek is het specialisme van tenorsaxofonist Ad Colen. Het repertoire van zijn kwartet bestaat uit originals waarin traditie en moderne compositorische vondsten elkaar afwisselen, maar die altijd bezield klinken. Vanaf 3 juli speelt Colen een week lang in Pompoen in Amsterdam.

De Jack Bulterman Radio Revue

Jack Bulterman was 65 jaar geleden de vaste arrangeur van de legendarische Ramblers en stond daarmee aan de wieg van de Nederlandse lichte muziek. Het twintig-koppige Creapole Orkest vertelt het verhaal van zijn artistieke leven in een avondvullende voorstelling. In het Werkteater in Amsterdam te zien: 4 t/m 8 juli.

Metropolis

Zegt het voort: het gratis toegankelijke Metropolisfestival krabbelt op uit een jarenlange programmadip met een onwaarschijnlijk sterke bezetting. Onder meer The Apers (NL-punkpop), Mo Solid Gold (UK soulrock), Train (USA radiopop), My Vitriol (UK gothrock), Luie Hond (NL-ska), Le Peuple de l'Herbe (Franse dubrap), Moldy Peaches (USA lo-fi), The Strokes (rocksensatie uit New York) en voor de kleintjes Dirk Scheele (geitenbreier met gitaar). 1 juli vanaf 13 uur Zuiderpark, Rotterdam.

Peter Maffay

,,Du bist alles was ich will, YEAH!''. Dertig jaar na dato zingt de Duitse Jacques Herb onder meer zijn onverwoestbare smartlap Du in bombastisch rockarrangement. 2 juli Paradiso, Amsterdam.