Selectie Galerie

Margi Geerlinks

Recentelijk kwam fotografe Margi Geerlinks in het nieuws omdat haar reportage voor het tijdschrift Rails te schokkend werd bevonden. De NS vernietigde daarom de complete oplage. In Galerie Torch toont Geerlinks nu haar nieuwe fotoserie Crafting Humanity, waarin de maakbaarheid van het menselijk lichaam centraal staat. De reportage toont beelden van ouderen die verlangen naar een jeugdig lichaam, maar ook van kinderen die zo snel mogelijk volwassen willen worden. T/m 14 juli, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Erik van Lieshout

In zijn nieuwe installatie Lariam, in Galerie Fons Welters, verbeeldt kunstenaar Erik van Lieshout zijn fascinatie voor de hiphop- en dj-cultuur. Midden in de galerie zette hij een grote pillendoos neer - Lariam is een medicijn tegen malaria - die dienst doet als filmzaaltje. Hierin kunnen bezoekers een video bekijken waarin Van Lieshout zelf als rapper optreedt. De video werd opgenomen in Ghana, waar de Nederlander op zoek ging naar de wortels van hiphop en een cursus rappen volgde. T/m 28 juli, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

20 x 20 inches of Holland

Voor de expositie 20 x 20 inches of Holland vroeg WM Gallery twintig fotografen uit binnen- en buitenland naar hun persoonlijke visie op Nederland en stelde ieder van hen vijftig cm (20 inches) galeriewand ter beschikking. De samenstelling van de groep is divers: zowel specialisten (portret- en modefotografen) als autonoom werkende kunstenaars werden uitgenodigd. Zo is een gevarieerd beeld van Holland ontstaan en wordt tegelijkertijd een actueel overzicht gegeven van de hedendaagse fotografie. Deelnemende fotografen zijn o.a. Marlo Broekmans, Gé Dubbelman, Cindy Marler en Gideon Smit. T/m 2 sept, Elandsgracht 35, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Aad Donker

In november 1998 overleed de Leidse schilder Aad Donker op 31-jarige leeftijd en liet een omvangrijk oeuvre achter. Het Centrum Beeldende Kunst in Leiden eert de kunstenaar deze zomer met een expositie op twee locaties. Samen met zijn broers Gijs en Justus werkte Aad Donker onder de naam Gebr. Donker en maakte hij deel uit van de kunstenaarsgroep After Nature. Zijn werk bestaat voor een belangrijk deel uit zelfportretten, geschilderd in zeer uiteenlopende stijlen. Daarnaast zijn series met mensen uit verschillende culturen (Surinamers, zigeuners, Zuid-Afrikanen, Marokkanen etc.) en modelstudies en stillevens te zien. T/m 26 aug in het CBK, Hooglandse Kerkgracht 19 (wo t/m za 12-17u) en in De Waag, Aalmarkt 21, Leiden (wo t/m zo 12-17u).

En verder

Schilderijen en tekeningen van Roger Cremers t/m 30 juli in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; installaties, objecten en schilderijen van Manu Baeyens t/m 15 juli in Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81A, Rotterdam; wandschilderingen en video's van Peter Zandvliet en Itam van Teeseling t/m 26 aug in Pand Paulus, Korte Haven 125, Schiedam.