Selectie Films

Una Giornata Particolare

Ettore Scola toont het leven onder de dictatuur van Mussolini in een sobere, ontroerende, in grijze nuances in beeld gebrachte film over de uitzichtloze ontmoeting van een afgesloofde huisvrouw (Sophia Loren) en haar homoseksuele buurman (Marcello Mastroianni) in het vacuüm van de dag waarop Hitler Rome bezocht. Reprise van succesfilm uit 1977 ihk van het Sophia Loren-programma van het Amsterdamse Filmmuseum. Amsterdam: Cinerama 2.

The King is Alive

Vierde film in de minimalistische Deense Dogma-reeks getuigt van meer gevoel voor compositie en formele schoonheid dan de eerdere afleveringen. Regisseur Kristian Levring laat een internationaal gezelschap, gestrand in de Kalahariwoestijn, met de dood voor ogen King Lear opvoeren. Amsterdam: Het Ketelhuis.

Memento

Virtuoos Hollywooddebuut van de jonge Engelse regisseur Christopher Nolan vertelt achterstevoren hoe een man die zijn kortetermijngeheugen kwijt is (Guy Pearce) tot een in de openingsscène gepleegde moord gekomen is. Mooie, maar kille film speelt met de conventies van het genre van de film noir en roept vragen op over wat identiteit is, als je jezelf niet eens kunt vertrouwen. In meer dan 15 theaters.

Le Secret

Regiedebuut van Virginie Wagon is een sensueel en minimalistisch relaas van het overspel van een gelukkig getrouwde encyclopedieverkoopster met een zwarte Amerikaanse reus. Simpel verhaal bekoort door schoonheid en zuiverheid van de filmtaal. Amsterdam: De Uitkijk. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Lux.

Spy Kids

Omdat regisseur Robert Rodriguez (From Dusk till Dawn) eens een film wilde maken waar zijn kinderen naar toe kunnen, bedacht hij een spionagefantasie in de trant van James Bond, waarin een jeugdige broer en zus niet alleen de wereld van de ondergang redden, maar ook hun beide ouders, spionnen in ruste. Wervelende montage, sterke humor en innemend amusement voor alle leeftijden. De originele versie is te prefereren boven de Nederlandse nasynchronisatie. In meer dan 97 theaters.

En verder

The Circle Amsterdam: Filmmuseum. Apeldoorn: Gigant. Haarlem: Filmschuur. Heerlen: Filmhuis De Spiegel. Middelburg: Cinema Middelburg; Crouching Tiger, Hidden Dragon in meer dan 9 theaters; The Goddess of 1967 Amsterdam: Rialto. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; Le goût des autres Amsterdam: Kriterion. Delft: Filmhuis Lumen; The House of Mirth Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Lux; Simon Magus Rotterdam: Lantaren/Venster; Snatch Amsterdam: The Movies; Sous le Sable in meer dan 9 theaters; Together (Tillsammans) in meer dan 11 theaters.