Raadslid tegen bed in hal van stadhuis

Gemeenteraadslid A. Vlaardingerbroek (SGP/ChristenUnie) heeft het college van B en W van Rotterdam eergisteren schriftelijk verzocht een bed uit het stadhuis te verwijderen. In de centrale hal van het Rotterdamse stadhuis prijkt het huwelijksbed van de Israëlische kunstenaars Gil & Moti.

Het bed staat er sinds burgemeester Opstelten het homopaar vorige week donderdag trouwde. Het is er neergezet ter gelegenheid van Rotterdam Roze. Gedurende deze roze week keren de pasgehuwden er dagelijks van elf tot twee op terug om bonbons uit te delen. Dit tot grote ergernis van Vlaardingerbroek: ,,Het overschrijdt de grens tussen publiek en privaat. Een bed hoort bij iemand thuis. Daar wil ik in een publiek gebouw als het stadhuis niet mee geconfronteerd worden. Elke keer als ik hier naarbinnen loop, moet ik ernaar kijken. Onder het mom van kunst moet alles maar kunnen. Het is aanstootgevend, het kwetst mensen en ik vind het stigmatiserend voor homo's en lesbiënnes, die lang niet allemaal gediend zijn van zo'n actie met het bed of de roze week.''

Vlaardingerbroek heeft zich erbij neergelegd dat er homohuwelijken worden gesloten, maar wil zich blijven verzetten tegen kunstuitingen die kwetsend kunnen zijn. ,,Ik heb ook bezwaar gemaakt tegen het optreden in Ahoy van Eminem, een rapper die zich uiterst negatief uitlaat over homo's.''

Vlaardingerbroek heeft het college verzocht het bed ,,met de hoogst mogelijke snelheid'' te verwijderen. Het bed verdwijnt morgen hoe dan ook, omdat de roze week maandag is afgelopen. Of het bed al eerder weggaat, daar wil een woodvoerder van de gemeente niet te veel op ingaan, want het raadslid moet eerst zelf antwoord krijgen. ,,Maar het bed staat er nog.''