Prins kritiseert politiek Marokko

Scherpe kritiek van een Marokkaanse prins op de politiek in zijn land heeft tot een discussie geleid of een lid van de koninklijke familie recht heeft om kritiek te oefenen op het bewind.

Prins Moulay Hicham al-Alaoui, neef van koning Mohammed VI en derde in lijn voor de troonsopvolging, zei in een dinsdag in de Franse krant Le Monde gepubliceerd commentaar dat de situatie ,,mij verbiedt te zwijgen''. Prins Moulay (37), die doceert aan de Amerikaanse Princeton-universiteit, zei dat Marokko ,,in een staat van politieke verlamming'' verkeert. ,,Geen van onze traditionele instituties, noch het parlement, noch de politieke partijen of zelfs de monarchie, heeft serieus de noodzakelijke taak opgevat om de politieke structuren te herbouwen''. Hij noemde de tijd na de dood van de zeer autoritaire koning Hassan II en de opvolging door zijn zoon Mohammed, twee jaar geleden, ,,in feite een periode van crisis''. Volgens hem is een discussie vereist over dringende kwesties waarmee het land wordt geconfronteerd. Degenen die ,,geneigd zijn om het proces van hervorming en democratisering te negeren, te vertragen of te beëindigen, zouden het voorbeeld van Algerije ernstig moeten nemen''.

Een Marokkaanse socialistische ex-minister die anoniem wilde blijven, zei dat de prins een zekere afstand hoorde te bewaren. Door zijn status, meende hij, kan zijn commentaar immers worden gezien als ,,een harde politieke zet''. Hoogleraar sociologie Ahmed el-Kohen verwelkomde echter prins Moulays ,,ongelooflijke moed om publiekelijk de waarheid te vertellen''. Hij sprak van een ,,revolutionaire actie''.