Prijs voor Reve

De prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, die sinds 1956 om de drie jaar beurtelings wordt uitgereikt aan een Nederlandse of Vlaamse auteur, is toegekend aan de Nederlander Gerard Reve (77). De in Vlaanderen woonachtige dichter-schrijver zal de prijs, waaraan een geldbedrag van 16 duizend euro is verbonden, in november in Brussel ontvangen uit handen van koning Albert van België. Dat heeft de Nederlandse Taalunie, die verantwoordelijk is voor de toekenning van de prijs, vanmiddag bevestigd.

De toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren, die eens in de zes jaar naar een Nederlandse auteur gaat, werd vanochtend bekendgemaakt in de Volkskrant; de jury bestond dit keer onder onderen uit de schrijvers en Volkskrant-medewerkers Kees Fens en Nelleke Noordervliet.

Een woordvoerder van de Taalunie toonde zich ontstemd over het voortijdig uitlekken van het nieuws. Dit was, volgens de woordvoerder ,,niet de bedoeling''. De prijswinnaar zelf weigerde commentaar te geven.