PIET HEUWEKEMEIJER (86)

,,We worden in deze tijd overspoeld door informatie. Het is zaak je daartegen te beschermen. Je gaat selecteren in wat je wilt weten. Sommige oorlogen, rampen, landen kan ik er gewoon niet bij hebben. En veel onbelangrijke dingen worden opgeblazen. Vroeger las ik Vrij Nederland. Daar ben ik tien jaar geleden mee gestopt. Het meest zijn mij de interviews van Bibeb bijgebleven. Die bestond het mensen zichzelf, met al hun plussen en minnen, neer te laten zetten.

,,Ik selecteer elke dag in de VPRO-gids programma's die mij boeien. Andries Knevel vind ik gedeeltelijk irritant, maar hij weet dingen uit mensen te krijgen die mij bijzonder interesseren. Mijn favoriete uitzending is Buitenhof, in het bijzonder de twee columnisten. In die gesprekken worden mensen uitgedaagd iets te zeggen wat ze niet willen zeggen. Mijn ergernis over de televisie geldt de oppervlakkigheid à la mevrouw Keyl. Hoogtepunt vond ik het gesprek tussen Aantjes en Van Agt in Het Zwarte Schaap. Van Agt gaf ruiterlijk toe dat hij de wielrennerij had gebruikt om stemmen te werven.

,,Ik haat de CD. Die heeft van de muziek American food gemaakt; het is niet wat het is. Concerten op televisie worden naar mijn gevoel te snel afgedraaid. Als musicus stoort mij dat. Muziek is een kosmisch gebeuren; de adem die wij nodig hebben, behoeft de muziek ook. Alles lijkt onder hoogspanning te staan. Films en series gaan mij tegenwoordig ook te snel. Dat van de hak op de tak springen kan ik niet volgen. Er is onvoldoende kunst en cultuur op televisie. Of het wordt naar een te laat tijdstip verschoven.

,,Naar de radio luister ik niet veel meer. Ik ben meer een kijker. Door mijn gehoorproblemen betekent luisteren een zekere inspanning. Mijn gehoorapparaat heeft dat slechts gedeeltelijk opgelost. Het Nederlands laat ook te wensen over.

,,Kijkend naar de televisie relateer ik vraagstukken aan het thema macht. Macht is het gevaarlijkste speelgoed dat je mensen geven kan. Rampen zoals in Enschede en Volendam tonen de gevaren van een ongecontroleerd machtsapparaat aan.''