Open bridgeteam likt zijn wonden op EK

Het Nederlands open bridgeteam is tijdens het EK op Tenerife vrijwel uitgeschakeld voor het wereldkampioenschap in Bali. Gisteren was de dag van de waarheid. Nederland moest per se winnen van een aantal sterke landen. Het was nog de enige mogelijkheid om de top vijf, die recht geeft op kwalificatie voor het WK, te bereiken. Vlak voor de wedstrijd tegen Rusland voorspelde een van de Nederlandse spelers, Jan Jansma, strijdluchtig: ,,We hakken ze de pan in''. In het begin zag het daar inderdaad even naar uit, maar de wedstrijd kantelde en Nederland moest genoegen nemen met een gelijkspel.

Rusland staat bovenaan en dus was het resultaat niet eens zo heel erg slecht. Maar uitzicht op een goede klassering in de eindrangschikking is er niet of nauwelijks meer. Alle hoop daarop verdween definitief toen de uitslag doorkwam van de volgende wedstrijd, die tegen olympisch kampioen Italië. Nederland verloor met maximale cijfers en likte zijn wonden.

De seniorenformatie onder aanvoering van coach Hans Vergoed is wel bezig met een goed toernooi. Zo werd het sterke Italie I met maximale cijfers aan de kant geschoven, evenals Portugal.

Nico Englander, die op zestigjarige leeftijd debuteert bij de veteranen, rende in zijn zenuwen naar het toilet en deed zijn plasje per ongeluk in een grote, bronzen asbak.

De Nederlandse vrouwen kenden een stroef begin op het EK, maar gisteren begon het team eindelijk los te komen. Via twee grote overwinningen schoten de wereldkampioenen de top vijf binnen.

    • Jan van Cleeff