Onthaasten in Nijmegen

Winkelen in de grote steden is leuk, maar kleine steden hebben zo hun eigen charme: kleinschaliger, minder druk en goed te doen in een paar uur. Vandaag: winkelen in Nijmegen.

Het station van Nijmegen is vernieuwd. Dat zie je vooral aan het plein ervoor. Op een zonnige dag schittert de glitterende bestrating in de zon. 's Avonds lichten de tegels op als in een seventies discotheek. In al zijn uitbundigheid doet het plein on-Nederlands aan. Net als de Paraplufabrieken om de hoek (Van Oldebarneveldstraat 63a). Regenafweersystemen worden hier allang niet meer gemaakt. Tegenwoordig herbergt de voormalige fabriek een mini-winkelcentrum. Niet van de reguliere soort, met Blokker en Etos, met plavuizen, systeemplafonds en veel te veel mensen. Hier liggen eenvoudige stoeptegels op de vloer, de muren zijn knalgeel en oranje, en heb je alle ruimte voor jezelf. Een wit Mariabeeldje staat in een nis. Uit een café klinkt kalme housemuziek.

De Paraplufabrieken bieden plaats aan een tatoeage- en piercingshop, een hippe kapper, een expositieruimte en een winkel waar performer Petra Muizebelt onder de naam S.T.O.E.P. (Studio Theater Op Elke Plek) haar kunsten verkoopt. Ze levert onder andere mobiele theateracts, zoals levende standbeelden en steltlopers (06-22669607). En kunstenares Bep Kosse heeft er een winkel met bijzondere schoenen in felgekleurd lak en met houten uitsteeksels (024-3235039, www.bepkosseshoes.nl). De Paraplufabrieken doen denken aan Barcelona, waar kunstenaars op deze manier talloze winkelpanden onderhanden namen.

Het complex is niet het enige bijzondere aan Nijmegen als winkelstad. Opmerkelijk zijn ook de extreem lage cd-prijzen. Een nieuwe cd kost bij Kroese (Molenstraat 126, 024-3221346) vaak maar ƒ29,90, zo'n vijftien gulden goedkoper dan normaal. ,,We gaan uit van minder winst en een hogere omzet'', licht een verkoper toe. Kroese biedt top-40, dance, maar ook Zuid-Amerikaanse muziek. Door de prijzen in deze cd-zaak zijn ook de andere muziekwinkels in Nijmegen goedkoper geworden. Zo kost een cd in de Free Record Shop hier vijf tot tien gulden minder dan in een Free Record Shop-filiaal elders.

Wie kans ziet het vaste rijtje Blokker, V&D en Etos te ontwijken, vindt meer spannends in Nijmegen. Zoals de grootste hoedenzaak van Nederland, Cappello (Houtstraat 28, 024-3229282, www.cappello-hats.com). Alle kleuren en soorten hebben ze er, van bruiloftshoeden tot stemmig zwart en van vrolijke zonnekleppen tot hoeden van topontwerpers. Ernaast bevindt zich Charleston (Houtstraat 30, 024-3222514), waar hippe nieuwe en tweedehands kleding te vinden is. Voor vijf gulden koop je hier Michael Jackson- en hardrockhemdjes, die je momenteel overal ziet in hippe jongerenbladen, tochtshirtjes (met kleine gaatjes) voor ƒ22,50 en een rode doorschijnende mini-zomerjurk met reuzenboeketten voor ƒ15. ,,Oh bah, ouwewijvenjurken!'' roept een Nijmeegse met poedel.

Wie van knalpaars, plastic en appelgroen in zijn interieur houdt, moet even langs Déjà Vu, tegenover Cappello. In deze grote zaak verkopen ze moderne cadeau-artikelen en onalledaagse meubelen, zoals een bijzettafel van een skippybal (Houtstraat 57, 024-3239493).

Marzee, even verderop (Lage Markt 3, 024-3229670. www.marzee.nl), is naar eigen zeggen de grootste sieradengalerie van de wereld. De minimalistische, bijna museale inrichting biedt plaats aan bijzondere sieraden en objecten – het één wat draagbaarder dan het ander – van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er zijn doorlopend verschillende exposities te zien, waarbij de nadruk ligt op experimenteel.

Exclusief merkherenondergoed vind je bij Bofkont (Stikke Hezelstraat 28, 024-3604525) in soorten en maten: keurige boxershorts, sexy slips en zwembroeken in allerlei kleuren. In dezelfde straat verkoopt Ulla Popken hippe kleding voor grote maten, die ook terecht kunnen bij Art, de Nijmeegse variant op de Cora Kemperman-winkels. Hier verkopen ze onder meer monnikachtige jassen, jasjes van gordijnstof, gebreide jurken met col en véél paars.

Op New Age-gebied is in Nijmegen van alles te vinden. Opvallend is dat deze winkels allemaal al zo'n vijftien jaar bestaan en dus dateren van lang voordat de New Age-trend Nederland overspoelde. Hilarion (Van Welderenstraat 27, 024-3236784) heeft esoterische boeken en muziek (www.hilarion.nl), De Regenboog doet in ecologisch verantwoord speelgoed (Van Welderenstraat 17, 024-3221262) en De Wonderwinkel in hologrammen, elfjes en wierook (Ganzenheuvel 73, 024-3237359).

Nijmegen heeft sinds kort een nieuwe winkelstraat, ontstaan nadat het blok rondom het politiebureau drastisch werd herzien. De Marikenstraat heeft twee niveaus en ziet er prachtig uit, maar heel nieuw in hun soort zijn de winkels er niet. Je kunt er onder andere terecht voor olijfolie en pesto's, voor parfum en merkkleding.

Qua tweedehands winkels is Nijmegen een soort mekka. Er zijn er zoveel dat je er een dag voor nodig hebt om ze allemaal te bezoeken. Sommige zijn groot (Habbekrats, In de Betouwstraat 17, 024-3222710) of zelfs extreem groot (Het Goed, Burchtstraat 110, 024-6456904). Bij sommige kun je alleen terecht voor spullen uit een bepaalde periode (Retro biedt kleding uit de jaren vijftig, Grotestraat 22, 024-3241767) en bij andere moet je gewoon geluk hebben (kledingzaak De Eeuwige Jeugd, Waldeck Pyrmontsingel 12, 024-3602523).

Een van de oudste tweedehands winkels is Overal (Bredestraat 52, 024-3771744). Vijftien jaar geleden was dit nog een tochtige hal waar niemand op afkwam, maar na het ontdekken van giftige grond en een brand is het ecologisch verantwoord herbouwd met lemen muren en schelpen en plantjes als isolatie. In de tuin erachter zijn onbespoten plantjes te krijgen. Op de middagen dat Overal open is, woensdag en zaterdag, staan de klanten buiten te wachten tot de deur opengaat. Overal biedt meubels, boeken en kleren voor weinig. Een kruk met koeienhuid voor ƒ15, een seventies bloempot, oranje met bruin-geel motief, voor een rijksdaalder.

Voordeel aan het tweedehands winkelen in Nijmegen is dat de trends hier pas veel later doordringen, waardoor de mooiste spullen veel minder kosten dan in de Randstad. ,,Bij jullie is oranje al lang geweest, bij ons komt het nu net'', zegt de verkoper van Zunny's (Daalseweg 163, 024-3226830). Deze winkelier met lang krullend haar draait lekker plaatjes in zijn winkel en rookt jointjes. Als het plotseling mooi weer wordt, sluit hij de zaak en gaat zwemmen. Behalve platen verkoopt hij sixties design, zoals een hanglamp met bollen voor ƒ125, die in de hoofdstad het vierdubbele zou kosten. Veel handelaren uit de Randstad kopen bij hem, vertelt hij.

Wie moe is van het winkelen, kan terecht in een van de vele lunchtentjes van de Keizerstad. Mooi is het uitzicht op de rivier vanaf de terrassen aan de Waalkade. Het Koningsplein is onder studenten populair. Op het marktplein aan de Waag is het weer wat keuriger. Café Sterre, waar alleen in het weekend lunchen mogelijk is, is het hipst (Bloemerstraat 65, 024-3602916). Maar het charmantst is ongetwijfeld Blixem, waar verstandelijk gehandicapten serveren (Groesbeekseweg 75, 024-3888678). Het bevindt zich aan een prachtige straat met kastanjebomen in een mooi pand. De broodjes en versgeperste sappen zijn er lekker. De cliëntèle wacht geduldig totdat zij wordt bediend en de serveersters in opperste concentratie de tafel komen dekken. Ook bij de kassa, waar het zeer relaxed toegaat, geen gemor. Hoe veel meer ontspannen is Nijmegen toch dan de Randstad...

Op de eerste zondag van de maand is het koopzondag in Nijmegen, maar niet alle genoemde winkels zijn dan open. Let op: wie een fiets meer dan een kwartier buiten de rekken parkeert, heeft grote kans dat deze wordt weggehaald door de politie.

    • Lukas Keijser