`Niets meer van justitie gehoord'

Waarom herriep gynaecoloog Eskes zijn verklaring in de Puttense moordzaak zo rigoureus dat de Hoge Raad dinsdag tot heropening van de zaak besloot?

Emeritus-hoogleraar gynaecologie T. Eskes kreeg in 1995 een paar schriftelijke vragen van de rechter-commissaris toegestuurd. In verband met het hoger beroep in de Puttense moordzaak wilde justitie enkele zaken van hem weten. Op het lichaam van de verkrachte en vermoorde Christel Ambrosius was een spermaspoor gevonden dat niet van de twee verdachten, Herman du Bois en Wilco Viets, was.

,,Maar de vragen van de rechter-commissaris waren van zeer algemene aard'', zegt Eskes. ,,Mij werd niet verteld dat het sperma niet van de verdachten was. Het waren vragen in de trant van: `Kan sperma worden versleept tijdens een tweede coïtus? Dus ik antwoordde dat dat in algemene termen natuurlijk kan, ja.''

Justitie kwam zo tot de ,,sleeptheorie'', die later altijd aan Eskes is toegeschreven. Die houdt in dat Du Bois en Viets Ambrosius wel degelijk verkrachtten en dat het sperma dat later was aangetroffen van eerder, vrijwillig contact tussen Ambrosius en een vriendje was. Tijdens de verkrachting zou dit sperma uit haar lichaam zijn ,,gesleept''. Het was de belangrijkste verklaring tegen hen. De verdachten kregen 10 jaar celstraf.

Hoe ontdekte u dat hier niets van kon kloppen?

,,Pas in 1999 kreeg ik het sectierapport onder ogen. Daaruit bleek dat er geen zogeheten sleepspoor van het sperma was en dat het dus nooit versleept kon zijn.''

U bent ook in de rechtszaal gehoord. Bevreemdde het u toen niet te horen dat het spermaspoor een ander DNA-profiel had dan dat van de daders?

,,Dat was toen nog niet bekend.''

Dat was het wel.

,,Volgens mijn geheugen wist ik het niet.''

Vindt u niet dat het uw verantwoordelijkheid was, als getuige-deskundige, om inzage in het sectierapport te eisen voordat u iets verklaarde?

,,Ik wist niet dat het er was.''

U wist niet dat er een lijk was?

,,Ja dat wist ik wel, en ook dat justitie dan altijd sectie doet. Ik weet niet waarom ik niet naar het rapport heb gevraagd. Alle details die ik had moeten weten om direct te kunnen concluderen dat een `sleeptheorie' niet mogelijks was stonden erin.''

Hoe is uw contact met justitie op dit moment?

,,Ik heb niets meer van ze gehoord, ik moest destijds in de krant lezen dat die sleeptheorie aan mij werd toegeschreven. Nee, ik heb ze nooit meer gebeld om dat recht te zetten.''

Hebt u al contact gezocht met de verdachten?

,,Nee. Ze kunnen dankbaar zijn omdat ik alles heb herroepen. Maar ze kunnen ook ondankbaar zijn door wat ik eerder heb verklaard.''

    • Margriet Oostveen