Met zomervakantie, maar dan anders 1

Naam: Damiaan van Ballegooijen (13)

Damiaan leeft een beetje in een omgekeerde wereld. In de zomervakantie gaat hij namelijk naar huis. Zijn ouders en zusje Laura wonen in Brunei, een landje vlakbij Indonesië. Damiaans vader werkt daar, maar omdat er geen Nederlandse middelbare school is, woont Damiaan in een internaat in Den Haag. Een internaat lijkt op een gewoon gezellig huis, maar er zijn geen ouders. Er is wel een leiding en alles is veel groter omdat er heel veel kinderen zoals Damiaan wonen. Er is een enorme keuken mét kok, een grote tuin en iedereen heeft een eigen kamer.

Damiaan woont er nu een jaar en gaat naar het vwo om de hoek. ,,Toen ik voor het eerst op het internaat kwam, voelde het net alsof ik met vakantie ging, want ik had nog nooit in Nederland gewoond. Alles was een beetje vreemd en spannend, net zoals met vakantie'', vertelt Damiaan op zijn kamer. Die is een rommeltje, want Damiaan is bezig zijn spullen in te pakken. Na de zomervakantie verhuist hij naar een grotere kamer in het internaat.

Verhuizen is Damiaan wel gewend, want zijn vader moet voor zijn werk om de zoveel jaar naar een ander land. Damiaan is geboren in Syrië, woonde een poosje in Schotland en tot een jaar geleden in Brunei. ,,Soms ben ik een klein beetje jaloers op vriendjes van school. Die lopen gewoon elke dag hun huis binnen en roepen `hoi mam!' Dan mis ik het wonen in Brunei wel. Maar ja, hier heb ik weer lekker veel vriendjes om me heen.'' Dat Damiaan zijn ouders en zusje maar drie keer per jaar opzoekt, heeft ook zo zijn voordelen, bedenkt Damiaan zich. ,,Ik word een klein beetje verwend en het is altijd gezellig. Je irriteert elkaar niet, want dat is een beetje zonde van de tijd.''

Over een paar dagen begint zijn zomervakantie en gaat Damiaan in zijn eentje op het vliegtuig naar Singapore, wat niet meer zo heel ver weg is van Brunei. Zijn moeder haalt hem daar op. Daarna is hij vier weken thuis in Brunei, om vervolgens de koffers weer te pakken voor een reisje naar China. Damiaan fronst zijn wenkbrauwen en denkt diep na over de rest van de vakantie. ,,Oja, dan weer een paar dagen in Singapore, daarna door naar Nederland en dan nog een week naar Frankrijk.''

Damiaan is dus met recht een wereldreiziger. ,,Het meest verheug ik me op de maand in Brunei. Dan plof ik daar lekker op mijn bed en denk: `zo, daar ben ik weer'. Maar dat denk ik ook als ik na de zomervakantie weer in Den Haag ben, hoor. En als ik in het begin mijn vader en moeder mis, nou, dan stuur ik ze gewoon een e-mailtje.''

    • Aranka Klomp