Léotard begint met blunder

De nieuwe permanente Macedonië-gezant van de Europese Unie, de Franse oud-minister van Defensie François Léotard, is zijn werk gisteren met een politieke blunder begonnen.

In een vraaggesprek met Radio Europe 1 drong Léotard - die tot eind oktober de Europese Unie in Skopje gaat vertegenwoordigen - gisteren aan op direct overleg tussen de Macedonische autoriteiten en de Albanese rebellen die in het noorden van Macedonië actief zijn: ,,Ze moeten met deze guerrillastrijders praten om, met de leiders van het Albanees-sprekende deel van het land, te proberen een consensus te bereiken en tot vrede te komen.''

De opmerking veroorzaakte onmiddellijk grote verwarring in zowel Brussel als Skopje, omdat het EU-beleid direct contact met de Albanese rebellen in Macedonië uitsluit en de Macedonische regering mordicus tegen contact met `de terroristen' is. In Brussel zeiden woordvoerders van de EU en de NAVO dat de opmerking van Léotard ,,niet het standpunt van het Westen'' vertegenwoordigt.

De gezant Léotard had zich ,,mogelijk vergist'' door ,,de rebellen en de vertegenwoordigers van de politieke partijen van de Albanezen door elkaar te halen''. ,,Er is géén verandering in het standpunt van de EU,'' zo onderstreepte een diplomaat. In Skopje zei president Trajkovski direct dat de Macedonische regering tegen contact met de rebellen blijft.

Later gisteren zette Léotard zijn uitlatingen recht: ,,Ik wil verduidelijken dat er geen verandering is gekomen in het standpunt van de Europese Unie. De Albaneessprekende guerrillastrijders hebben geen plaats in de politieke dialoog, die uitsluitend moet worden gevoerd met de legitieme vertegenwoordigers van de politieke partijen. Mijn werk in Skopje zal volledig op deze lijn zitten'', zo zei hij.