KORTWEG

Pyreneeën

Er zijn twee wandelgidsjes over de Pyreneeën uitgekomen. De Spaanse Pyreneeën in 50 wandelingen van Ton Joosten en een wandelgids met 35 (halve) dagtochten van de ANWB. Het boek van Joosten heeft i.t.t de ANWB-gids geen index. Ook is op de overzichtskaart niet te zien waar hij wandelt en zijn de zwart-wit kaarten minder evocatief dan de ingekleurde ANWB-kaarten. De gidsen lijken soms over totaal verschillende gebieden te gaan: de wandeling naar de berghut d'Amitge wordt door de ANWB `inspannend' genoemd en door Joosten `een (gemakkelijke) wandeling voor beginners'. Waar de ANWB spreekt van schitterende vergezichten naar de hut, rept Joosten van drukte en lawaai ín de hut. En laat hij deze wandeling vier uur duren, tegen de ANWB zes.

*Wandelgids Spaanse Pyreneeën Catalaanse Pyreneeën en Andorra in 50 wandelingen, Ton Joosten, uitg Elmar. ISBN 9038911319, ƒ32,50

ANWB Wandelgids Pyreneeën, uitg ANWB, ISBN 9018012882, ƒ24,95

Expedities

De Nederlandse alpinist Edward Bekker organiseert bergcursussen. Ook is het mogelijk in te tekenen op gletsjertochten en expedities. Deze reizen, onder andere naar de top van de Cotopaxi, met uitzicht over de Altiplano van de Andes, staan open voor mensen met ervaring in de bergen en met een uitstekende gezondheid en conditie. Voor de vulkanenexpeditie voor klimmers in Ecuador in oktober zijn nog plaatsen vrij, evenals voor de trekking voor bergwandelaars in Ecuador in oktober. De reis naar de Carstenszpyramide in Papoea gaat niet door wegens politieke problemen.

*Edward Bekker Ski & Alpinisme, Chamonix: tel +33 (0)4-50541658 - fax: +33 (0)4-50540140. Den Haag: tel 070-3614354. www.ebskialp.com

info@ebskialp.com

Reisgidsen

In de serie reisgidsen van Dominicus zijn onlangs twee nieuwe titels verschenen: over Marokko en Bretagne/Normandië. De gidsen Sicilië, Malta/Gozo en de Kanaaleilanden zijn herzien.

*www.gottmer.nl/dominicus

De prijs van de gidsen varieert van ƒ36-ƒ47,50

Blankenberge

Het Belgische kustplaatsje Blankenberge afficheert zich als `een stad vol vakantie' waar het hele jaar door niemand zich hoeft te vervelen. Onder de attracties vinden we het Sea Life Centre met o.m. zeepaardjes; het Serpentarium met vliegende hondjes en schorpioenen; het Velodroom `met allerlei gekke fietsen' en veel voor `kids', zoals `kid carting' en een Nordic Kinderspeelpark. Voor volwassenen is er een casino. Onder de talrijke evenementen zij vermeld de zeewijding, de jaarlijkse zegening van de zee, die op zondag 15 juli wordt gevierd.

*www.blankenberge.be

Folders: VVV Blankenberge LeopoldIII Plein, B-8370 Blankenberge, België. Tel 0032-(0)50-412227

Antiek Kunst Route

De Antiek Kunst Route Gids leidt de lezer langs 26 antiquariaten, galeries en kunsthandels in Leiden en net daarbuiten. De route is op een plattegrond achter in het boekje aangegeven. Van elke locatie is een korte, tweetalige (Nederlands en Engels) beschrijving opgenomen met kenmerken en specialiteiten van de betreffende bedrijf.

*De Antiek Kunst Route Gids is gratis af te halen bij de VVV Winkel, Stationsweg 2D, Leiden, bij de deelnemende bedrijven of tegen verzendkosten telefonisch (0900-2222333) en via www.leiden.nl te bestellen.

Fietsen

Onlangs verscheen het nieuwste deel in de serie fietsroutes `Groninger kerken op de fiets'. `Duurswold – Tunnelbossen en vergezichten' leidt de fietser grotendeels door Duurswold, een gebied dat ontstond door de ontginning van de Wolden sinds de vroege Middeleeuwen. Onder de kerken in Duurswold bevinden zich enkele zeer oude. Dat geldt dan met name voor de kerken van Hellum en Siddeburen. De kerk van Hellum was gewijd aan een Groninger heilige: Walfridus van Bedum, een vrome landbouwer die in het begin van de 9de eeuw door de Noormannen werd onthoofd.

*Stichting Oude Groninger Kerken, 050-3123569

Trekkershut

Nederland, België en Luxemburg tellen samen ruim 300 trekkershuttenlocaties. Eenvoudige accommodaties met bed, kooktoestel, zitgelegenheid, lichtpunt en wandcontactdoos. Een overnachting kost ƒ50-ƒ75, afhankelijk van ligging en voorzieningen. Nieuw is de Trekkershut Plus die een gescheiden woon- slaapgelegenheid heeft. Door o.a. aanrecht met water, een complete keukenuitrusting en ijskast is er meer comfort. Overnachten tussen ƒ75-ƒ90 uitgaande van 4 personen. Alle prijzen excl. toeristenbelasting, incl res.

*Secretariaat STN, Ruigeweg 49, 1752 HC St Maartensbrug. Tel 0224-563345. www.trekkershutten.nl